Βυζίτσα

Γενική Παθολογία Κτισμάτων

Στην ενότητα αυτή αναφέρονται προβλήματα που προέκυψαν στα κτήρια είτε από αμέλεια της κατασκευής είτε από φθορά λόγω χρόνου είτε από σεισμό.

Ακολουθούν παραδείγματα κτηρίων με φθορές και προβλήματα και παραδείγματα κτηρίων με σωστή κατασκευή και συμπεριφορά απέναντι στις δυσμενείς συνθήκες.

ΞΥΛΟΔΕΣΙΕΣ-ΞΥΛΙΝΕΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ

-Σε κάποια κτίσματαγ τα ξύλινα εξωτερικά δοκάρια δεν είναι εμφανή αλλά κρύβονται από πέτρινη επένδυση .Το πρόβλημα στην περίπτωση αυτή είναι ότι η διατομή του πέτρινου τοίχου αδυνατίζει στο σημείο της ξυλοδεσιάς αφού η πέτρινη επένδυση δε λειτουργεί στατικά. Ακόμα τα έγκλειστα ξύλα σαπίζουν την υγρασία και δεν επιτρέπεται η αναπνοή τους .

(εικόνα α,β,γ)

-Ακόμα σε πιο φθηνές και λιγότερο προσεγμένες κατασκευές η σύνδεση των δοκαριών γίνεται με ένα απλό φάλτσο και ένα καρφί που έχει μηδαμινή εφελκυστική ικανότητα με αποτέλεσμα τη συνεχή ρωγμή στα ευαίσθητα σημεία.

(εικόνα δ)

-Στα νεότερα σπίτια οι ξυλόδεσμοι τοποθετούνται συνεπίπεδα και συνδέονται με μισοχαρακτές εντορμίες. Η μέθοδος δεν είναι ασφαλής αφού τα σόκορα απομονώνονται από την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να σαπίζουν.


 

-Η καλύτερη λύση είναι η μέθοδος της επίθεσης και η διαφορά της στάθμης καλύπτεται με μικρά ξύλα ή πλακοειδής πέτρες.

(εικονα ε)

-Τέλος οι ξύλινες κατασκευές(σαχνισί ) αντικαταστάθηκαν σταδιακά στο τέλος του 19ου αι. με πέτρινες λόγω της φθοράς του ξύλου στη διάρκεια του χρόνου.
 

ΜΠΑΓΔΑΤΙ –ΕΣΩΤΕΡΙΚΑ ΧΩΡΙΣΜΑΤΑ

Οι λεγόμενοι μπαγδατότοιχοι έχουν ένα σοβαρό πρόβλημα λόγω της διείσδυσης της υγρασίας ,διάβρωση του κονιάματος σάπισμα των μπαγδατόπηχων .(εικόνα στ)

Το κυριότερο πρόβλημα των εσωτερικών χωρισμάτων είναι το βάρος τους που καταπονεί και παραμορφώνει τα πατώματα.

ΣΕΙΣΜΟΣ

Τα συμμετρικά σπίτια με δύο κάθετους τοίχους μεσότοιχους σε όλο το ύψος μέχρι το πέτσωμα της στέγης είναι από τα στερεότερα πηλιορείτικα κτίσματα. Η συνοχή των τοίχων και η συνέχεια τους σε όλο το ύψος εξασφαλίζει αντισεισμικότητα. Ακόμα ο όροφος διοργανώνεται από τα βασικά δομικά στοιχεία (πέτρινοι τοίχοι) και ελαχιστοποιείται η χρήση ενδιάμεσων χωρισμάτων που αν και σχετικά ελαφριά φορτώνουν τα δοκάρια του πατώματος και προκαλούν παραμορφώσεις. Οι ξύλινοι σκελετοί ανεξάρτητοι από τις λιθοδομές κινούνται ελεύθερα σε μια δόνηση χωρίς να συγκρουστούν με δύσκαμπτα στοιχεία .Και ακόμα και αν προκληθούν στρεβλώσεις η αρθρωτή κατασκευή βρίσκοντας μια νέα ισορροπία.

Συναντάμε περιπτώσεις που η σωστή κατασκευή έχει εξασφαλίσει την καλή κατάσταση παραδοσιακών κτισμάτων και άλλες που οι αστοχίες όπως η διακοπή κάποιου μεσότοιχου έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.

Παραδείγματα:

 

Το σπίτι είναι συμμετρικό και οι μεσότοιχοι φτάνουν μέχρι την στέγη. Ο ξύλινος σκελετός καταλαμβάνει ολόκληρη την νότια όψη και εκτείνεται συμμετρικά στην ανατολική και τη δυτική πτέρυγα. Ο σκελετός αυτός έχει τη δυνατότητα να κινηθεί ελεύθερα , ανεξάρτητος από την ξύλινη κατασκευή γι΄αυτό και στον σεισμό δεν παρατηρήθηκαν ρήγματα από συγκρούσεις παρά μόνο στρέβλωση του σκελετού της δυτικής πτέρυγας που βρήκε ισορροπία σε νέα θέση. (εικόνα 1)

 

Το σπίτι είναι τρίχωρο ,ο εγκάρσιος μεσότοιχος διακόπτεται στον όροφο ,ενώ ο παράλληλος προς την όψη μεσότοιχος φαινομενικά συνεχίζεται . Η διάνοιξή του όμως στο ισόγειο για την δημιουργία πόρτας μια μικρής κουζίνας είχε ως αποτέλεσμα να αποσυνδεθεί ο ανατολικός τοίχος και να παρεκκλίνει τοίχος αυτός τελικά ξαναχτίστηκε. (εικόνα 2)

 

Το τρίχωρο σπίτι έχει υποστεί πολλές αλλαγές λόγω των ζημιών που προκάλεσε ο σεισμός. Ο μεσότοιχος σταματάει στον όροφο δε φτάνει στη στέγη . Από το εσωτερικό προκύπτει ότι οι πλευρικοί τοίχοι υπέστησαν καθίζηση και έτσι παραμορφώθηκε το πάτωμα του ορόφου . Καθίζηση υπέστησαν και οι εσωτερικοί τοίχοι του ορόφου με αποτέλεσμα το κούφωμα της πόρτας να αποκτήσει κλίση. Η στέγη κατασκευάστηκε εκ νέου .(εικόνα 3,4,5)

 

Σπίτι σχήματος Γ με δύο μεσότοιχους που φτάνουν μέχρι την στέγη και η συνέχεια τους αυτή συμβάλει στη σωστή αντισεισμική συνεργασία τους .Στο τελευταίο πάτωμα στο νότιο τμήμα υπάρχει ξύλινος σκελετός και ένας ασύνδετος ανατολικός πέτρινος τοίχος. Η κατάσταση του κτιρίου είναι καλή γιατί στο σεισμό ο τοίχος κινήθηκε ελεύθερα χωρίς ρωγμές και αποκλίσεις και επειδή είναι καλά συνδεδεμένος με την κατασκευή της στέγης(εικόνα 6)

εικόνα α
εικόνα α
εικόνα β
εικόνα β
εικονα γ
εικονα γ
εικόνα δ
εικόνα δ
εικόνα ε
εικόνα ε
εικόνα στ
εικόνα στ
εικόνα 1
εικόνα 1
εικόνα 2
εικόνα 2
εικόνα 3
εικόνα 3
εικόνα 4
εικόνα 4
εικόνα 5
εικόνα 5
εικόνα 6
εικόνα 6
Αποτυχημένη εγκάρσια σύνδεση πέτρινου τοίχου,χωρις συνοχη
Αποτυχημένη εγκάρσια σύνδεση πέτρινου τοίχου,χωρις συνοχη