Η γεωγραφική θέση της Βυζίτσας, το κατάφυτο τοπίο, και ο τρόπος δόμησης των κτισμάτων, δίνουν σχεδόν την εντύπωση πως δεν υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου χώρου. Τα όρια είναι πολλές φορές δυσδιάκριτα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα καθορίζει η ίδια η φύση. Από την άλλη πλευρά, τα καλντερίμια και τα λιγοστά οχήματα που κυκλοφορούν στο εσωτερικό του οικισμού, δίνουν την αίσθηση πως ο ελεύθερος χώρος είναι παντού. Παρ'όλα αυτά, η ανάγκη των κατοίκων για κοινούς χώρους συγκέντρωσης, οδήγησε στη δημιουργία κοινόχρηστων διαμορφωμένων χώρων, με σημαντικότερο την κεντρική πλατεία της Βυζίτσας.
Σε όλα τα χωριά του Πηλίου, η πλατεία μαζί με την εκκλησία, αποτελούσαν το βασικό πυρήνα του οικισμού, όπου συγκεντρώνονταν η θρησκευτική εμπορική και κοινωνική λειτουργία. Η πλατεία ήταν το νευραλγικότερο σημείο του χωριού, με λειτουργίες, κοινωνικές, εμπορικές, διοικητικές, ψυχαγωγικές. Το 19ο αιώνα που ήταν περίοδος ιδιαίτερης ακμής, δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στο σχηματισμό των πλατειών και στη διαμόρφωσή τους.
Στη Βυζίτσα η πλατεία βρίσκεται στο κέντρο του οικισμού, βόρεια της εκκλησίας της Ζωοδόχου Πηγής, η οποία αποτελεί πυρήνα εξέλιξης του οικισμού. Συνδέεται με τον κεντρική οδική αρτηρία με λιθόστρωτο δρόμο μεγάλου πλάτους. Είναι κλειστή, προστατευμένη από το βορρά και έχει θέα προς το νότο. Υπερυψώνεται από τα καλντερίμια που την περιβάλουν και η πρόσβαση στο εσωτερικό της γίνεται με βαθμίδες. Αρχικά ήταν χώρος με πλατάνια και είχε καθαρά κτηνοτροφική χρήση. Το 1930 διαμορφώθηκε σε πλατεία και έως σήμερα έχει χαρακτήρα χώρου συγκέντρωσης, εστίασης και αναψυχής. Σημαντικά χαρακτηριστικά της είναι οι δύο πλάτανοι και η κρήνη που κατασκευάσθηκε το 1931.
Άλλοι σημαντικοί ελεύθεροι χώροι, είναι οι αυλές των δημόσιων κτιρίων και των εκκλησιών. Η διαμόρφωσή τους είναι όμοια με αυτή της πλατείας: ψηλά σκιερά δέντρα, πλακόστρωση, καθιστικοί χώροι, κρήνη.
Η κλίση και το υψόμετρο του εδάφους προσφέρει μοναδικές θέες, σχεδόν σε όλα τα σημεία του οικισμού. Σε αρκετά από αυτά, ο δρόμος έχει διαπλατυνθεί, δημιουργώντας πλατώματα προσωρινής στάσης. Ωστόσο σε όλη την έκταση της Βυζίτσας, υπάρχουν παρόμοιοι αδιαμόρφωτοι ελεύθεροι χώροι.