Λαγκάδια (Τμήμα Δ)

Χάρτης Αλλοιώσεων

Χάρτης Αλλοιώσεων

Στον παραπάνω χάρτη παρουσιάζεται η αλλοίωση που έχουν υποστεί τα κτίσματα του οικισμού με την πάροδο του χρόνου. Η κατηγοριοποίηση προκύπτει από την καταγραφή των επεμβάσεων που έχουν γίνει σε αυτά, κρίνοντας και αξιολογόντας το βαθμό και την ποιότητα της επέμβασης καθώς και την αναστρεψιμότητα αυτής. Η αλλοίωση ανταποκρίνεται στην παρέκλιση από την παραδοσιακή τεχνοτροτοπία και αρχιτεκτονική.

Τα είδη των επιμέρους επεμβάσεων, λοιπόν, όπως αυτά αναλύονται εκτενώς στο κομμάτι του τοπικού δομικού συστήματος και της εξέλιξης στο χρόνο, καθορίζουν το βαθμό επέμβασης των κτισμάτων και τελικά το βαθμό στον οποίο αυτά αλλοιώνουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του οικισμού. Έτσι λοιπόν, τα ερείπια εντάσσονται στην κατηγορία "καμία επέμβαση", και άρα όπως φαίνεται και στον παραπάνω χάρτη δεν αλλοιώνουν τον αρχιτεκτονικό χαρακτήρα του οικισμού. Στην επόμενη κατηγορία, δηλαδή στα κτήρια που προκαλούν ήπιες αλλοιώσεις του παραδοσιακού χαρακτήρα του οικισμού, ανήκουν τα κτήρια στα οποία διακρίνουμε ήπιες επεμβάσεις. Πρόκειται για επεμβάσεις περιορισμένης έκτασης που έχουν στόχο την ενίσχυση της ασφάλειας των κτηρίων προκειμένου αυτά να είναι βιώσιμα για τους χρήστες τους. Αυού του είδους οι επεμβάσεις κρίνονται ήπιες, εφόσον βεβαίως συνάδουν με την παραδοσιακή τεχνοτροπία του οικισμού και ακολουθούν τις βασικές αισθητικές και τεχνικά ποιοτικές αρχές της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Στην τελευταία κατηγορία, δηλαδή αυτή της μεγάλης- έντονης αλλοίωσης, ανήκουν κτήρια τα οποία έχουν υποστεί επεμβάσεις σε μεγάλη έκταση ( π.χ. προσθήκες όγκων) ή επεμβάσεις που δε σέβονται το χαρακτήρα του οικισμού. Ξεχωριστή ενότητα αποτελούν τα νεόκτιστα κτήρια, τα οποία όταν προσαρμόζονται στην επικρατούσα εικόνα της αρχιτεκτονικής του οικισμού, εντάσσονται στην κατηγορία της ήπιας αλλοίωσης ( είναι σχεδόν αδύνατο να ενταχθούν στην κατηγορία "καμία αλλόιωση"). Αντιθέτως, όταν δημιουργούν δυσαρμονία προκαλούν έντονη αλλοίωση, κάτι που δυστυχώς παρατηρείται στα περισσότερα νεόκτιστα του οικισμού. Τα νέα υλικά σε συνδυασμό με την προσπάθεια μείωσης του κόστους κατασκευής και της αύξησης της αντοχής τους στο χρόνου, είναι ορισμένοι παράγοντες που οξύνουν το φαινόμενο αυτό.

Στο τμήμα που μελετήσαμε, δηλαδή στον Κάτω Μαχαλά, παρατηρείται μια σχετική πύκνωση των κτηρίων χωρίς καμία αλλοίωση, καθώς όπως έχει αναφερθεί από εκεί ξεκίνησε η δημιουργία του οικισμού και συνεπώς, διακρίνουμε τα περισσότερα ερείπια. Όσο ανεβαίνουμε στο χάρτη, τα κτήρια προκαλούν αλλιώσεις στον οικισμό, άλλοτε ήπιες και άλλοτε έντονες. Σε γενικές γραμμές πάντως, βλέπουμε και εδώ μια ομοιόμορφη κατανομή κτηρίων των διαφόρων κατηγοριών αλλοιώσεων στο χάρτη. Παρακάτω γίνεται μια προσπάθεια ποσοτικής απεικόνισης της αλλοίωσης που έχει υποστεί ο οικισμός, όπως αυτή έχει αποδειχτεί στο χάρτη.  

 

Ποσοστά Αλλοιώσεων του συνόλου του οικισμού
ΕΙΔΟΣ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣΠΛΗΘΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝΠΟΣΟΣΤΟ  %
Καμία                 132        24,7%
Ήπια                 124        23,2%
Μεγάλη- Έντονη                 278        52,1%
Σύνολο                 534        100%

 

Ποσοστά Αλλοιώσεων Κάτω Μαχαλά
ΕΙΔΟΣ ΑΛΛΟΙΩΣΗΣΠΛΗΘΟΣ ΚΤΗΡΙΩΝΠΟΣΟΣΤΑ  %
Καμία                   41        23,4%
Ήπια                   47        26,9%
Μεγάλη- Έντονη                   87        49,7%
Σύνολο                  175         100%

 

Όπως φαίνεται από τους παραπάνω πίνακες, ο οικισμός παρουσιάζει έντονη αλλοίωση στο 1/2 περίπου του συνόλου των κτισμάτων. Επιπλέον, αποδεικνύεται η παρατήρηση σχετικά με την ομοιόμορφη κατανομή των διάφορων βαθμών αλλοίωσης, αφού τα ποσοστά στους δύο πίνακες είναι παραπλήσια.