Λαγκάδια (Τμήμα Δ)

Χάρτης Κατάστασης

Χάρτης Κατάστασης

Η εγκατάλειψη, σε συνδυασμό με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν σε μια  περιοχή και το πέρασμα του χρόνου, δημιουργούν  ένα δυσμενές περιβάλλον για τα κτίρια, τα οποία υφίστανται εκτεταμένες φθορές. Με γνώμονα την έκταση των φθορών αυτών, τα κτίρια εντάσσονται σε τέσσερις κατηγορίες κατάστασης: την καλή, τη μέτρια, την κακή και τέλος τα ερείπια.

Στις δύο πρώτες κατηγορίες η κατάσταση των κτιρίων είναι βιώσιμη, με τη συμβολή βέβαια των διαφόρων επεμβάσεων από την πλευρά του ανθρώπου. Τα κτίσματα στην πρώτη ομάδα είναι σε άρτια κατάσταση ενώ στη δεύτερη σε αρκετά καλή. Αντιθέτως στην τρίτη κατηγορία τα κτίρια δεν θεωρούνται κατοικήσιμα αφού είναι εν δυνάμει ερείπια.

 

Παρατηρώντας λοιπόν το χάρτη κατάστασης των κτισμάτων του χωριού, βλέπουμε μια σχετικά ομοιόμορφη κατανομή των διαφόρων ειδών κατάστασης των κτιρίων στο σύνολο του οικισμού. Μια πύκνωση των ερειπίων εμφανίζεται στο χαμηλότερο τμήμα του χωριού, τον Τουρκομαχαλά, η οποία δικαιολογείται από το γεγονός ότι αυτό είναι και το παλαιότερο κομμάτι, το σημείο δηλαδή από το οποίο ξεκίνησε ο οικισμός των Λαγκαδίων. Από την άλλη πλευρά, όπως φαίνεται και στο χάρτη, στο κεντρικό τμήμα του χωριού και ιδιαίτερα κατά μήκος της κύριας οδικής αρτηρίας που διασχίζει τον οικισμό, τα κτίρια βρίσκονται σχεδόν στο σύνολό τους σε καλή κατάσταση. Και αυτό γιατί στην περιοχή αυτή αναπτύσσεται μεγάλο μέρος της δραστηριότητας των κατοίκων (καταστήματα, ξενοδοχείο, χώροι εστίασης και διασκέδασης κτλ). Συνεπώς είναι λογικό τα κτίρια να έχουν υποστεί επεμβάσεις συντήρησης προκειμένου να είναι ασφαλή και βιώσιμα για τους κατοίκους του χωριού και τους επισκέπτες ή ακόμα να βλέπουμε και νέα κτίρια.