Λαγκάδια (Τμήμα Α)

Μεταγενέστερες Επεμβάσεις

Μπετονένιο μπαλκόνι στη θέση του παλιούΕκτεταμένες επεμβάσειςΠροσθήκη όγκου Προσθήκη όγκου και επέμβαση στα ανοίγματαΕπέμβαση στο άνοιγμαΕπένδυση με μπετοφόρμαΕπίχρισμα και χρώμαΕπένδυση με απομίμηση λιθοδομήςΠροσθήκη όγκουΠροσθήκη όγκουΠροσθήκη όγκου

Επεμβάσεις

Οι βασικότερες επεμβάσεις που έχουν γίνει είναι κυρίως εκείνες που αφορούν στην επιδιόρθωση των προαναφερθέντων αστοχιών και αποτελούν τις πιο ήπιες στην γενικότερη εικόνα του οικισμού. Η συχνότερη από αυτές είναι η αντικατάσταση του ξύλινου εξώστη από μπαλκόνι με πλάκα από μπετό ή η ενίσχυση με μεταλλικές οριζόντιες διατομές της στήριξης του παλιού ξύλινου σε σπάνιες περιπτώσεις που αυτό έχει διατηρηθεί. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις γίνεται προσθήκη φέροντος οργανισμού από οπλισμένο σκυρόδεμα και σενάζ για την στατική επάρκεια του κτίσματος καθώς και οι τοίχοι σοβατίζονται όταν δεν είναι δυνατή η αρμολόγηση και η συντήρηση των λιθοδομών.

Τα ξύλινα κουφώματα υφίστανται για λόγους προστασίας από το κρύο. Η αντικατάσταση τους από αλουμινένια κουφώματα και σπάνια από όμοια ξύλινα αν και είναι κάτι που μπορεί να θεωρηθεί πως αλλοιώνει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του οικισμού ως προς την χρήση παραδοσιακών υλικών γίνεται για να γίνει το κτήριο πιο βιώσιμο με όσο το δυνατόν οικονομικότερα μέσα.

Οι παρεμβάσεις οι οποίες ωστόσο αποτελούν μεγάλη αλλοίωση και ξεφεύγουν εντελώς από την τυπολογία των κτισμάτων είναι εκείνες που αφορούν την μεταβολή όγκου και αφορούν την προσθήκη νέων χώρων από μπετό και την αντικατάσταση την στέγης χωρίς να λαμβάνεται υπ όψιν η αρχική της τοποθέτηση.