Λαγκάδια (Τμήμα Α)

Γενική Παθολογία Κτισμάτων

Αστοχία ανακουφιστικού τόξουΑστοχία δοκώνΑστοχία τοίχου και φθορά από υγρασίαΑστοχία τοξωτού υπέρθυρουΑστοχία στέγηςΑστοχία στέγηςΚατεστραμένο μπαλκόνι

Παθολογία κτιρίων

Οι φθορές οι οποίες παρατηρούνται στα κτίσματα του οικισμού θα μπορούσαν να διαχωριστούν σε εκείνες οι οποίες προκλήθηκαν από στατικές αστοχίες και σε εκείνες για τις οποίες ευθύνονται το υλικό καθώς και η διάσταση του χρόνου.

Στατικά

Ως προς τα δομικά ‘σφάλματα’, η κατασκευή του ανοίγματος με εκφυλισμένο ανακουφιστικό τόξο το οποίο δεν επιτελεί το ρόλο του λόγω του ότι δεν εδράζεται στο πρέκι (τεχνική η οποία λέγεται ότι μεταφέρθηκε εκφυλισμένη από την Ήπειρο) έχει προκαλέσει την υποχώρηση πολλών θυρών και παραθύρων σε αρκετά κτίρια.

Επιπλέον αστοχίες παρατηρούνται και στα οριζόντια φέροντα στοιχεία ως προς την αντοχή τους αφού φαίνεται πως σε διάφορες περιπτώσεις χρήσης υπογείων από νεότερους χρήστες έχουν τοποθετηθεί άλλα πρόσθετα οριζόντια στηρίγματα για την ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων δοκών που δεν φέρουν με ασφάλεια την κατασκευή.

Υλικό και χρόνος

Όσο αφορά τη χρήση των υλικών με μία πρώτη ματιά είναι εμφανής η μη διατήρηση των παλαιών ξύλινων μπαλκονιών σχεδόν σε όλα τα κτίσματα του οικισμού αφού το ξύλο αποτελεί υλικό το οποίο απαιτεί συντήρηση και είναι δύσκολο να διατηρηθεί σε τέτοιο κλίμα όπως είναι το αρκαδικό με αποτέλεσμα οι εξώστες να καταρρέουν με την πάροδο του χρόνου.

Τελικώς, κυρίως στον παράγοντα του χρόνου και στις καθιζήσεις του εδάφους θα μπορούσαν να αποδοθούν κάποιες ριγματώσεις ή και υποχωρήσεις τοιχοποιιών και στεγών σε κάποιες περιπτώσεις αφού σε γενικότερο πλαίσιο τα περισσότερα από τα παλαιότερα κτίσματα αρκούνται στατικά σε μία προσθήκη σενάζ από μπετό. Εξάλλου πρόκειται για οικισμό μαστόρων οι οποίοι είχαν άρτια τεχνική χρήσης της πέτρας.