Λαγκάδια (Τμήμα Α)

Τοιχοποιία - Υποστυλώματα

ΞηρολιθιάΞηρολιθιά με προσθήκη αντιρίδαςΞηρολιθιά με προσθήκη αντιρίδαςΑργολιθοδομήΑργολιθοδομήΗμιλαξευτή λιθοδομή ΜΕ ΛΑΞΕΥΜΕΝΟΥΣ ΓΩΝΙΟΛΙΘΟΥΣΗΜΙΛΑΞΕΥΤΗ λιθοδομή ΜΕ ΛΑΞΕΥΜΕΝΟΥΣ ΓΩΝΙΟΛΙΘΟΥΣΗΜΙΛαξευτή λιθοδομήΤομή τοίχουΠέτρινο υποστύλωμαΥποστηλώματαΛεπτομέρειες ξυλοδεσιάς
Κατασκευαστικές λεπτομέρειες συστήματος ξυλοδεσιάς

Κατακόρυφα φέροντα στοιχεία

Η παραδοσιακή Λαγκαδινή αρχιτεκτονική, χρησιμοποιεί ως βασικό στοιχείο την πέτρα και ως εκ τούτου τα φέροντα κατακόρυφα στοιχεία είναι οι λίθινοι τοίχοι με ιδιαίτερη έμφαση στα αγκωνάρια. Χρησιμοποιούνται επίσης μεμονωμένα υποστυλώματα κυρίως στο κατώι. Συγκροτούνται από ξύλινους κορμούς ημιεπεξεργασμένους ή από πέτρες στερεωμένες με τζινέτια.
Βάσει των τρόπων δομής συναντώνται τέσσερα είδη τοιχοποιίας:

-Ξηρολιθιά

Συναντάται κυρίως σε μάντρες εξωτερικών χώρων. Δομείται με πέτρες που τοποθετούνται ακατέργαστες η μια πάνω στην άλλη χωρίς συνδετικό κονίαμα. Οι ξηρολιθιές όταν συναντώνται σε μάντρες έχουν διόδους για αποστράγγιση του χώματος και μερικές φορές αντηρίδες για να ενισχύεται η φέρουσα ικανότητα τους.

-Αργολιθοδομή

Συναντάται σε μάντρες και σε σε σπίτια ταπεινής κατασκευής. Οι πέτρες είναι ανεπεξέργαστες και ενώνονται μεταξύ τους με συνδετικό κονίαμα. Στις γωνίες ή στις παραστάδες των ανοιγμάτων η τοιχοποιία δομείται με λαξευμένους λίθους -αγκωνάρια.

-Ημιλαξευτή τοιχοποιία

Αυτός ο τύπος τοιχοποιίας είναι ο πιο συνηθισμένος στα σπίτια του πάνω Μαχαλά. Οι πέτρες ορθογωνίζονται και υφίστανται μερική επεξεργασία. Οι εξωτερικές γωνίες αποτελούνται απο λαξευμένους σταυρωτά τοποθετημένους γωνιόλιθους και συνήθως επιχρίονται. Η δόμηση των ημιλαξευτών τοιχοποιιών είναι διαφορετική στην εσωτερική παρειά, καθώς εσωτερικά οι λίθοι είναι εντελώς ακανόνιστοι και ανεπεξέργαστοι (αργολιθοδομή). 

-Λαξευτή τοιχοποιία

Πλήρως λαξευτή τοιχοποιία είναι αρκετά σπάνια και συναντάται κυρίως σε σπίτια τοπικών προυχόντων ή στα σπίτια των πρωτομαστόρων, που είχαν τόσο την ικανότητα όσο και την οικονομική δυνατότητα να την πραγματοποιήσουν. Οι πέτρες εδώ λαξεύονται μέσα και έξω και έχουν τουλάχιστον δύο ίσες διαστάσεις. Τα αγκωνάρια έχουν τέλεια εφαρμογή και παρουσιάζουν εξαιρετική αντοχή, αφού πολύ συχνά συναντάμε ερείπια στα οποία μόνο τα αγκωνάρια έχουν μείνει όρθια.

Ξυλοδεσιές

Για την ενίσχυση των λιθοδομών χρησιμοποιούνται ξύλινα στοιχεία, οι ξυλοδεσιές. Αυτές αποτελούνται από δύο παράλληλα επιμήκη στοιχεία, που ενώνονται μεταξύ τους με εγκάρσια ξύλα -κλάπες. Τα στοιχεία αυτά λόγω του μεγάλου τους μήκους δεν είναι μονοκόμματα αλλά κατασκευάζονται από επιμέρους ξύλα τα οποία συνδέονται κατά μήκος με λοξότμητη διαμόρφωση των άκρων τους και καρφιά. Συχνά καρφώνεται πάνω τους το τετράξυλο των κουφωμάτων.