Λαγκάδια (Τμήμα Α)

Γενικός χάρτης χρήσεων γης

Η χρήση γης που συναντάται  πιο συχνά στον οικισμό είναι αναμφίβολα αυτή της κατοικίας. Ιδιαίτερα, στο κομμάτι μελέτης μας , τον Άνω Μαχαλά, το οποίο αποτελεί το πιο νεόδμητο τμήμα των Λαγκαδίων, η μία από τις επιμέρους γειτονιές στέγασε αρκετές οικογένειες πρωτομαστόρων και αγροτών, οι οποίες προέρχονταν από τους γύρω οικισμούς. Επίσης, λόγω της απότομης συρρίκνωσης του πληθυσμού του χωριού σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, πολλές από αυτές τις κατοικίες φαίνεται να μην έχουν μόνιμους κατοίκους ενώ κάποιες άλλες έχουν εγκαταλειφτεί οριστικά.

Οι κύριες εμπορικές χρήσεις και οι λιγοστές υπηρεσίες  που λειτουργούν, συγκεντρώνονται γύρω από τους κεντρικούς δρόμους-περάσματα διαμορφώνοντας έτσι πυρήνες αγοράς, εύκολα προσπελάσιμοι  από ντόπιους αλλά και περαστικούς. Πιο συγκεκριμένα, στον Άνω Μαχαλά, η αντίστοιχη αγορά διαμορφώνεται στον κεντρικό οδικό άξονα της περιοχής. Αν και σήμερα αποτελείται από ελάχιστα καταστήματα, η τυπολογία των κτισμάτων της μαρτυρά την εμπορική τους χρήση στο παρελθόν. Σήμερα, μπορεί κανείς να συναντήσει στον Άνω Μαχαλά μία οικογενειακή ταβέρνα, δύο μικρά παντοπωλεία και δύο ξενώνες.

Τέλος, καθοριστική επίδραση στην φυσιογνωμία της περιοχής της μελέτης μας έχει η ύπαρξη των  δύο εκκλησιών, των δύο εκ των τριών νεκροταφείων  του χωριού καθώς επίσης και του κέντρου νεότητας, το οποίο φιλοξενεί τις πολιτιστικές δραστηριότητες των Λαγκαδίων. 

Γενικός χάρτης χρήσεων γης
Γενικός χάρτης χρήσεων γης
οικία Δεληγιάννη
οικία Δεληγιάννη
καμπαναριό
καμπαναριό
νεκροταφείο στην είσοδο του χωριού
νεκροταφείο στην είσοδο του χωριού
κρήνη "Καμάρα"
κρήνη "Καμάρα"
κρήνη "Βρωμονέρι"
κρήνη "Βρωμονέρι"