Αγιος Νικόλαος

Τρόποι Σύνθεσης Κτισμάτων

Θέση αναπτύγματος δρόμου 1Ανάπτυγμα Δρόμου 1Θέση αναπτύγματος δρόμου 2Ανάπτυγμα Δρόμου 2Θέση αναπτύγματος δρόμου 3Ανάπτυγμα Δρόμου 3

Με την επίσκεψή μας στον οικισμό διαπυστώσαμε εύκολα την έντονη κλίση της περιοχής, καθώς εδράζεται όχι στους πρόποδες του όρους, αλλά στην πλαγιά του και ταυτόχρονα παρατηρήθηκε ότι τα ύψη των κτιρίων δεν ξεπερνούν τους δύο ορόφους, αλλά η δόμηση αν και λίγο άναρχη σε μερικά σημεία, είναι πυκνή και έτσι τα κενά που αφήνουν μεταξύ τους τα κτίρια - αν αφήνουν - είναι μικρά και αυτό μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό με τα ακόλουθα αναπτύγματα δρόμων.

 

Ανάπτυγμα Δρόμου 1

Βρίσκεται στα όρια της γειτονιάς του Ψαρού με την Πέρα Μπάντα, κάθετα στη διεύθυνση του οικισμού και ίσως είναι το κομμάτι του με την πιο έντονη κλίση. Αυτό το ανάπτυγμα μας βοηθά να κατανοήσουμε πώς χειρίζονται στην περιοχή αυτή την υψομετρική διαφορά που δημιουργείται από την πλαγιά, καθώς και πώς εκμεταλλεύονται τα κένα που αφήνει αυτό, όπου όπως μπορούμε να δούμε σε τέτοια περίπτωση αφήνεται ελεύθερος χώρος μπροστά από τα σπίτια ειτέ για τη δημιουργία μονοπατιών και περασμάτων, είτε για τη δημιουργία περίκλειστων και μη αυλών.

 

Ανάπτυγμα Δρόμου 2

Στο άνω μέρος της Πέρα Μπάντας σε ένα σημείο με αρκετά πιο ήπια κλίση, εκτείνεται αυτό το ανάπτυγμα. Σε αυτή την περίπτωση τα κενά ανάμεσα στα κτίρια είναι αρκετά μεγαλύτερα με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται ελεύθεροι ιδιωτικοί χώροι στο πλάι.

 

Ανάπτυγμα Δρόμου 3

Με αυτό το ανάπτυγμα μπορούμε να δούμε και την άλλη πλευρά της σύνθεσης των κτιρίων, κάθετα στην πλαγιά του βουνού. Εκτείνεται στην καρδιά της περιοχής κατοικίας του νότιου τμήματος και δείχνει τα στενά περάσματα που αφήνουν μεταξύ τους τα κτίρια, τα οποία συνήθως καταλήγουν ή σε δρόμο σε ανώτερο επίπεδο ή σε ιδιωτικό ελεύθερο χώρο στο πίσω μέρος των κτιρίων.