Αγιος Νικόλαος

Λιθοδομές

Οι λιθοδομές αποτελούν το φέροντα οργανισμό των παραδοσιακών κτιρίων του οικισμού και όχι μόνο. Τις συναντάμε σε όλο τον οικισμό με διαφορετικές μορφές με βάση τον βαθμό λάξευσης των λίθων, το αρμολόγημα και την ύπαρξη του συνδετικού κονιάματος. Τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα εξής:

  • Ξερολιθιά: Πρόκειται για είδος που εμφανίζεται στις περιφράξεις δρόμων, αυλών, ιδικτησιών κλπ. Οι λίθοι σε αυτή τη μορφή είναι ανεπεξέργαστοι τοποθετημένοι ο ένας πάνω στον άλλον και δεν ύπαρχει κάποι συνδετικό κονίαμα. Αντί αυτού η λιθοσυμπλοκή επιτυγχάνεται με μικρές συμπληρωματικές πέτρες, οι οποίες λειτουργούν σα σφήνες.
  • Αργολιθοδομές: Σε αυτή την περίπτωση έχουμε ανεπεξέργαστους λίθους , των οποίων η ένωση εξασφαλίζεται με κάποιο είδους συνδετικό κονίαμα. Είναι ο πιο χαρακτηριστικός τύπος που συναντάμε στα κτίρια και σύμφωνα με τους κατοίκους συνήθως είναι από 70 έως 80 εκατοστά σε πάχος.
  • Αδρά λαξευμένες τοιχοποιίες: Όπως προαναγγέλλει το όνομά του σε αυτό τον τύπο οι λίθοι έχουν υποστεί μερική επεξεργασία, αλλά συνήθως εμφανίζεται σε νεότερες κατασκευές.