Αγιος Νικόλαος

Ιστορικά Στοιχεία

Το χωριό Άγιος Νικόλαος, γνωστό στην αρχαιότητα ως το κύριο χωριό των Βατίκων, βρίσκεται στη νοτιοανατολική Λακωνία. Συγκεκριμένα, βρίσκεται στη δυτική πλαγιά του ακρωτηρίου Μαλέα και σε απόσταση 7 χλμ. από τη Νεάπολη, έδρα του δήμου Βοιών. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, το χωριό χτίστηκε τον 16ο αιώνα μ.Χ. Αρκετές παλαιότερες αναφορές μιλούν για την ύπαρξη μιας αρχαίας πόλης που ονομαζόταν Μινιόνες προς τιμήν του βασιλιά Μίνωα της Κρήτης. Το σημερινό όνομα του χωριού χρονολογείται από το 1789, μαζί με άλλα τοπωνύμια και οικογενειακά ονόματα, από τοπικά χειρόγραφα. Πριν από το 1821, το όνομα του χωριού αναφέρεται ως Λίβανος και ο πυρήνας των κατοίκων του αποτελούνταν από διάσπαρτους βοσκούς, Κρητικούς και άλλους νησιώτες.

 Πόλεμος της Ανεξαρτησίας το 1821: Αρκετοί κάτοικοι του χωριού συμμετείχαν στον πόλεμο του 1821, ορισμένοι από τους οποίους τιμήθηκαν με το "Χαλκούν άριστον ανδρείας" του Όθωνα. Δύο από αυτά τα διπλώματα σώζονται ακόμη και σήμερα στον Άγιο Νικόλαο και ανήκουν στις οικογένειες Δελακοβιά και Τσίρου. Σήμερα φυλάσσονται ως ιερά κειμήλια στα χέρια των απογόνων τους, του Μηνά Αναστασάκη και της Σοφίας Παυλάκη αντίστοιχα.

 Στο χωριό υπάρχει το κληροδότημα του Κ. Μιχαλέτου, από τα χρήματα του οποίου έχουν ενισχυθεί -και ενισχύονται- κατά καιρούς εκατοντάδες μαθητές από όλη την περιοχή των Βατίκων.

Πανοραμική φωτογραφία του χωριού
Πανοραμική φωτογραφία του χωριού