Αγιος Νικόλαος

Συμπεράσματα

Βρίσκεται σε ορεινή τοποθεσία και «ορίζεται» από δύο φαράγγια και χωρίζεται από άλλο ένα, τα οποία σε συνδυασμό με το σχήμα της πλαγιάς του βουνού κρύβουν τον οικισμό από μακρινές θεάσεις. Την επιλογή της τοποθεσίας μας δικαιολόγησαν οι κάτοικοι λέγοντάς μας πως έγινε για να αποφεύγουν έτσι τις επιθέσεις των πειρατών. Συνεπώς, χαρακτηρίζεται από αρκετά επικλινές έδαφος σε μεγάλο του μέρος το οποίο αμβλύνεται λόγω της επέκτασης του οικισμού  προς τους πρόποδες του βουνού.
Στην αρχή επρόκειτο για δύο ξεχωριστούς  οικισμούς, τον Άγιο Νικόλαο και τους Ταξιάρχες, οι οποίοι χωρίζονται και γεωγραφικά από ένα φαράγγι. Με την συνεχή αμοιβαία τους επέκταση όμως εν τέλει ενώθηκαν. Χαρακτηριστικά σημεία του οικισμού είναι οι δύο εκκλησίες που προσφέρουν έναν χώρο συγκέντρωσης που μένει αναξιοποίητος λόγω του χαμηλού πληθυσμού του χωριού. Ειδικά, χάρη στον βιωματικό χαρακτήρα του μαθήματος, βρήκαμε τον οικισμό αρκετά αδρανή κατάσταση καθώς τον επισκεφτήκαμε την περίοδο της συγκομιδής της ελιάς, που αποτελεί κύριο αντικείμενο ενασχόλησης των κατοίκων. Αυτό ήταν απόρροια αλληλεπίδρασης με τους κατοίκους, όπως και το ότι ο μόνιμος πληθυσμός μειώνεται καθώς πολλοί τον εγκαταλείπουν ως μόνιμη κατοικία.
Κύριο αίτιο για την εγκατάλειψη του οικισμού είναι η τάση της αστικοποίησης σε συνδυασμό με μία πυρκαγιά που ήρθε σε επαφή με τον οικισμό και άφησε πίσω της πολλά ερείπια . Συγκεκριμένα είδαμε από καμένες (μερικώς ή πλήρως) στέγες, πατώματα και κουφώματα μέχρι πεσμένους τοίχους. Εν αντιθέσει υπάρχουν λίγα μεν, ολοκαίνουρια δε σπίτια. Ακόμη πέρα από τα πλήρως κατεστραμμένα κτήρια, παρατηρήσαμε επισκευές και προσθήκες ποικίλων τάξεων που δείχνει θέληση και τάση για την διατήρηση του οικισμού. Αλλαγή κουφωμάτων, επιδιόρθωση της σκεπής, προσθήκη δομικών στοιχείων και επιχρίσματα στους τοίχους είναι οι κύριες μορφές επεμβάσεων. Πολύ χαρακτηριστικές είναι επίσης οι προσθήκες στα ήδη υπάρχοντα κτήρια, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται πολλά σε καλή κατάσταση.
Για τα παλαιότερα κτήρια του οικισμού χρησιμοποιούσαν  τους  λίγο ως καθόλου επεξεργασμένους  λίθους  σαν υλικό κατασκευής μαζί με (όχι πάντα) ένα συνδετικό κονίαμα. Ιδιαίτερο υλικό που υπάρχει σε σκεπές και πατώματα είναι το κοκκινόχωμα, το οποίο μαζεύουν από τα βουνά της περιοχής και χρησιμοποιούν για μόνωση. Τα κουφώματα είναι ξύλινα τα οποία σε περιπτώσεις έχουν αντικατασταθεί από μεταλλικά.