Αγιος Νικόλαος

Γενικά στοιχεία για την ευρύτερη περιοχή

Πάρνωνας

Ο Πάρνωνας ή Μαλεβός είναι βουνό ύψους 1.934 μέτρων, που χωρίζει την Αρκαδία από τη Λακωνία. Θεωρείται οροσειρά καθώς αρχίζει από το οροπέδιο της Τεγέας, βόρεια, και φτάνει έως τον Κάβο Μαλιά. Η υψηλότερη κορυφή της υπερκείμενης απόληξης του Πάρνωνα είναι 720 μέτρα, ενώ το χωριό Άγιος Νικόλας είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στα 200μ. στη νότια πλευρά του όρους Κριθίνα της απόληξης του. Υπάρχουν ακόμη δέκα κορυφές με ύψος άνω των 1.500 μ. Από αυτές οι σημαντικότερες είναι η Μικρή Τούρλα (1.800 μ.), η Γαϊτανόραχη (1.801 μ.), ο Προφήτης Ηλίας (1.788 μ.) και η Πρεζέση (1.701 μ.). Το διάσελο βόρεια από το χωριό Μαρί, σε υψόμετρο 950 μ., χωρίζει το κύριο βουνό από τις νότιες βουνοκορφές Μαδάρα (1.326 μ.), Χιονοβούνι (1.296 μ.) και Γαϊδουροβούνι (1.095 μ.), οι οποίες γεωγραφικά θεωρούνται οι νότιες απολήξεις του Πάρνωνα.

Ο ορεινός του όγκος καταλαμβάνει έκταση 2 εκατομμυρίων στρεμμάτων. Το 85% της συνολικής του έκτασης είναι δάση και βοσκοτόπια και το 15% γεωργική γη. Τα πετρώματα που κυριαρχούν στο βουνό είναι ασβεστόλιθοι, σχιστόλιθοι και ψαμμίτες, κυρίως στο βόρειο τμήμα του, ενώ προς τα νότια ο ασβεστόλιθος παραχωρεί τη θέση του στα υποστρώματα φλύσχη.

Γειτονικά χωριά

Σήμερα τα περισσότερα γειτονικά χωριά, όπως και ο Άγιος Νικόλαος έχουν ζωή κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες ενώ το χειμώνα ο πραγματικός πληθυσμός μειώνεται φανερά. Τα γειτονικά χωριά, τα οποία ανήκουν στην Δημοτική Ενότητα Βοιών είναι τα εξής: ο Άγιος Γεώργιος, τα Βιγκλάφια, ο Κόρακας,  Προφήτης Ηλίας, η Τσουμάλα, οι Άγιοι Απόστολοι, τα Κατούνια, τα Κοντραφουριάνικα, τα Μανολαριάνικα, η Σκλαβούνα, η Άνω Καστανέα, τα Βελανίδια, η Ελίκα, ο Άγιος Μάμας, ο Μαραθιάς, τα Δερματιάνικα, ο Αδιάκοπος, η Κάτω Καστανέα, το Βαρκό, η Παναγία, το Λάχι, το Παλαιόκαστρο, το Μεσοχώρι, ο Άγιος Κωνσταντίνος, τα Παρασπόρια, η Παντάνασσα, ο Άγιος Ελισσαίος, η Κρυόβρυση, ο Πλατανιάς και το Φαρακλό. Ενώ τα γειτονικά χωριά, τα οποία ανήκουν στην Δημοτική Ενότητα Μονεμβασιάς είναι τα εξής: η Παναγίτσα, το Ελληνικό, ο Άγιος Δημήτριος και η Φλόκα.

Γεωγραφική θέση του χωριού Άγιος Νικόλας σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή
Γεωγραφική θέση του χωριού Άγιος Νικόλας σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή
Πάρνωνας
Πάρνωνας