Χριστός Ραχών (Τμήμα A)

Το ικαριώτικο κτήμα-Περιβόλι

ΤΟ ΙΚΑΡΙΩΤΙΚΟ ΚΤΗΜΑ

Οι οικισμοί της Ικαρίας έχουν την εξής ιδιαιτερότητα συγκριτικά με τα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου: Περιλαμβάνουν τις καλλιεργήσιμες εκτάσεις εντός των ορίων τους. Γενικά, το κτήμα περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες της οικογένειας (μόνιμη κατοικία και αγροτικές δραστηριότητες), εφόσον η οικιακή αγροτική οικονομία αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό της ικαριώτικης φυσιογνωμίας.

Γύρω από το σπίτι έχουν δομηθεί οι εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν τη λειτουργία του αγροκτήματος, όπως το αλώνι, το πατητήρι, η αποθήκη του κρασιού, ο στάβλος, το κοτέτσι, το χοιροστάσιο και το αποχωρητήριο.  Κοντά στο σπίτι, στην υπήνεμη πλευρά, έχει διαμορφωθεί το περιβόλι σε πεζούλες που συγκρατούνται με ξερολιθιές. Σε αυτές έχουν δημιουργηθεί ειδικά αυλάκια για τη διοχέτευση του νερού στις καλλιέργειες της οικογένειας. Πιο δίπλα βρίσκεται το αμπέλι και ακόμα παραπέρα οι ελιές και τα σκάματα.

Παρατηρούμε ότι οι Ικαριώτες προνόησαν για την προστασία των καλλιεργειών τους από τους ανέμους, αφενός αξιοποιώντας τις πλευρές του οικοπέδου με τον κατάλληλο προσανατολισμό και αφετέρου φυτεύοντας τα κατάλληλα δέντρα που θα λειτουργούσαν ως ανεμοφράχτες.

Τα κτήματα συνήθιζαν να περιβάλλονται από ξερολιθιές, πρακτική που σε κάποιο βαθμό διατηρείται και στις μέρες μας.