Καραβόσταμο

Γειτονιές

Το Καραβόσταμο χωρίζεται σε δεκατρείς γειτονιές, των οποίων τα όρια δεν είναι ακριβή.  Οι πληροφορίες  που συλλέξαμε για τον διαχωρισμό και για την ιστορία της κάθε γειτονιάς προέρχονται αποκλειστικά από τους ντόπιους κάτοικους.
Η πρώτη χρονικά κατοικημένη περιοχή είναι ο Γέροντας, το οποίο ήταν και το αρχικό όνομα του χωριού. Εκτείνεται στην ορεινή πλευρά της περιοχής κατά μήκος του δρόμου και εμπεριέχει πλήθος μονοπατιών. Υπάρχει αραιή δόμηση και η αρχιτεκτονική είναι παραδοσιακή, θυμίζοντας ορεινό οικισμό. 
Έπειτα αναπτύχθηκε η περιοχή του Γιαλού. Χαρακτηρίζεται από πυκνή δόμηση με πιο νησιώτικη αρχιτεκτονική. Αποτελεί την πιο εμπορευματοποιημένη πλευρά του χωριού με την ύπαρξη τριών καφενείων, δύο μπαρ, ενός φούρνου, ενός παντοπωλείο και ενός εστιατορίου από τα οποία τα περισσότερα σταματάνε την λειτουργία τους κατά τους χειμερινούς μήνες. Παραμένουν ανοιχτά μόνο τα δύο καφενεία με το μπαρ χωρίς όμως να τηρούν κάποιο συγκεκριμένο ωράριο. Επιπλέον υπάρχει παιδική χαρά και μόλος για τα καϊκια.
Ο Γραδάτος αποτελεί επέκταση του γιαλού και αναπτύσσεται δυτικά από τους πρόποδες του ποταμού.
 Έπειτα από τον γραδάτο συναντάς την Αχλάδα. Το όνομα της προέρχεται από την ύπαρξη μιας μεγάλης αχλαδιάς στην περιοχή η οποία αποτελούσε μέρος ξεκούρασης των περαστικών λόγω της σκίασης που πρόσφερε. Οριοθετείτε από τον κύριο αυτοκινητόδρομο που διασχίζει το χωριό και εκτείνεται βόρεια του.
Το Ραπτάτο βρίσκεται ανάμεσα της αχλάδας και του γραδάτου. Διασχίζεται από τον κεντρικό δρόμο και ονομάστηκε από το όνομα της οικογένειας που κατοίκησε πρώτη την περιοχή.
Ο Κουβαράτος συνορεύει με την αχλάδα και οριοθετείτε και αυτός απο την βασική κυκλοφοριακή αρτηρία της περιοχής και εκτείνεται ανατολικά της. Το όνομα της προέρχεται από το οικογενειακό επίθετο των πρώτων κατοίκων της.
Ανατολικά του οικισμού βρίσκεται ο Πέρα Τόπος. Αρχικά αποτελούσε δάσος αγριελιάς η οποία ξυλοκοπήθηκε για χρήση και εμπόριο κάρβουνου. Σήμερα αποτελεί την πιο νεόδμητη περιοχή του χωριού. Χαρακτηρίζεται από πυκνή δόμηση κοντά στην θάλασσα η οποία αραιώνει ανάλογα με το υψόμετρο.
Η Κάνιαρη είναι κεντρικά του χωριού και δεν εμπεριέχει δρόμους, μόνο μονοπάτια και λίγα κτίσματα.
Το Φουσκάτο αναπτύσσεται νότια της κάνιαρης και διασχίζεται απο τον κεντρικό δρόμο. Πιθανά ονομάστηκε από επιθέτο οικογένειας.
Δίπλα του φουσκάτου βρίσκεται ο Θόλος. Φιλοξενεί το ταχυδρομείο του χωριού καθώς και ένα παντοπωλείο και ένα ανθοπωλείο.
Η περιοχή της Αξιόλογης εκτείνεται στο λόφο νότια από τον γέροντα. Δεν έχει δρόμους, μόνο μονοπάτια. Έχει ελάχιστα κτίρια και το ένα από αυτά αποτελεί το βασικό κτίσμα μελέτης μας.
Η Κολύμπα αναπτύσεται κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, ανατολικά του χωριού, στα σύνορα με τον πέρα τόπο. Χαρακτηρίζεται από αραιή δόμηση και λίγα κτίρια όμως έχει το μοναδικό βενζινάδικο του οικισμού.
Το Φουντουλάτο πήρε το όνομα του από τον Φουντούλη, τον αρχιμάστορα της περιοχής. Κατασκεύασε τις δύο βασικές εκκλησίες του χωριού καθώς και κάποιους νερόμυλους. Χρησιμοποίησε πορσελάνη στα κονιάματα για να αυξήσει την αντοχή στο χρόνο και ειδικότερα στην υγρασία. Η γειτονιά συνορεύει με την κολύμπα, τον θόλο και την αξιόλογη.