Καραβόσταμο

πυκνότητα πρασίνου

χάρτης πρασίνου
 Το βόρειο τμήμα του νησιού όπου βρίσκεται το ο Καραβόσταμο, έχει πυκνή βλάστηση , ενώ στο νότιο επικρατεί ξηρό κλίμα και υπάρχουν επιβλητικοί βραχώδεις σχηματισμοί. Σε όλη τη βόρεια πλευρά του νησιού συναντάμε πολλά ρέματα και ρυάκια τα οποία χύνονται στη θάλασσα, σχηματίζοντας μικρές λίμνες στις παραλίες (Αρης Ποταμός, Κάμπος, Γιαλισκάρι, Νας). Στο εσωτερικό του υπάρχουν μικρά φαράγγια ιδιαίτερης ομορφιάς.
 
 Η χλωρίδα της Ικαρίας έχει να επιδείξει, εκτός από τα είδη που βρίσκονται στα κοντινά της νησιά, και αρκετά είδη που δεν συναντώνται αλλού, όπως η Παιώνια, η Δακτυλίτιδα, η Ρόριπα και το Σύμφυτο. Σύμφωνα με μελέτες υπάρχουν περισσότερα από 100 είδη δένδρων και θάμνων στο νησί. Από τα πιο σημαντικά είναι το πεύκο, η βελανιδιά, ο άριος, το πουρνάρι, η καστανιά, η κουμαριά, ο κέδρος, το πλατάνι, ο άντρακλος και άλλα. Το μεγαλύτερο μέρος του νησιού καλύπτεται από μεσογειακή “μακία” βλάστηση όπως ο σχίνος, το ρείκι, το άναμμα, το θυμάρι, η ακισαρέ και η αστιβή. Από τις καλλιεργούμενες ποικιλίες αμπελιού επικρατεί η ποικιλία “Φωκιανό”. Επίσης συναντάμε διάφορες ποικιλίες συκιάς, καρυδιάς, καϊσιού.
 
Η βλάστηση αλλά και το γενικότερο τοπίο του οικισμού μεταβάλλεται καθώς μετακινούμαστε απο την θάλασσα στο βουνό. Παρατηρείται πολύ μεγαλύτερη πύκνωση του πρασίνου καθώς ανεβαίνουμε στα ψηλότερα σημεία του οικισμού. Το τοπίο γίνεται πιο άγριο, με ψηλή βλάστηση, μεγάλα δέντρα και σημεία που είναι δύσβατα. Ενώ όσο πιο κοντά είμαστε στο λιμάνι η βλάστηση είναι αρκετά αραιή με λίγα δέντρα.