Κοσμάς

Δομημένος - Αδόμητος χώρος

Ο παραπάνω χάρτης περιγράφει την κατανομή πάνω στο χάρτη του δομημένου χώρου και του αδόμητου καθώς και τη συνδιαλλαγή μεταξύ τους.

Το μεγαλύτερο κομμάτι του οικισμού που αναφέρεται ως δομημένος χώρος ή αλλιώς κτιριακή μάζα είναι συγκεντρωμένη γύρω από την πλατεία του, όπου υπάρχει και η εκκλησία, αναμφίβολα ένας πόλος έλξης των κατοίκων. Ο δομημένος χώρος εξασθενεί όσο η απόσταση από την πλατεία αυξάνεται και φαίνεται να είναι ατάκτως τοποθετημένος στο χάρτη υπό την ομαδοποίηση του σε υποτυπώδη και άμορφα οικοδομικά τετράγωνα. Οι σχηματισμοί αυτοί σαφώς έχουν χαραχθεί από άξονες που έχει δημιουργήσει το ίδιο το έδαφος καθώς η κλίση είναι αρκετά απότομη και περιοριστική για μεγάλες παρεμβάσεις.

Ο αδόμητος χώρος αποτελείται στο μεγαλύτερο του μέρος από φυσικό έδαφος, με τον όποιο βαθμό βλάστησης μπορεί να έχει, αύξοντα όσο αυξάνεται το υψόμετρο αλλά και από το επίπεδο της πλατείας και κατώτερα. Ο πυρήνας του οικισμού αποτελείται από την πλατεία και δημόσιες διαδρομές, χρωματισμένες από ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα δημόσιο αλλά ταυτόχρονα και ιδιωτικό σε σημεία αλλά και σε αυτό ακόμα υπάρχει ποικιλία αναλογίας των δύο αυτών χαρακτηριστικών. Εκεί το δημόσιο συνδιαλλέγεται με το ιδιωτικό, και ιδιαίτερα στους στενούς δρόμους ενδιάμεσα των κτιρίων που είναι σε άμεση σχέση με την πλατεία πολλές φορές είναι δύσκολο να αντιληφθεί κανείς το βαθμό ιδιωτικότητάς του ή μη. Όσο αυξάνεται η απόσταση από την πλατεία τόσο ο αδόμητος χώρος υπερέχει του δομημένου σε έκταση αλλά και αυτός διαμορφώνεται κατά τόπους υπό τη μορφή αυλών, όπως και στον πυρήνα του οικισμού, άλλοτε περιφραγμένων και απόλυτα ορισμένων και άλλοτε με πιο ελεύθερα όρια συνήθως και με σχηματισμούς που έχουν προκύψει από τη μορφή του φυσικού εδάφους.

Από τη μορφή του παραπάνω χάρτη προκύπτει η αίσθηση ενός οικισμού όπου το δομημένο κομμάτι συμβιώνει με το αδόμητο, με τρόπο που δηλώνει την επιθυμία των κατοίκων του οικισμού να κατοικούν το χωριό με την ευρύτερή του έννοια. Παράλληλα υπάρχει και μια αίσθηση εξωστρέφειας και ασφάλειας, κυρίως πλησιέστερα στην πλατεία.