Κοσμάς

Γεωγραφική Θέση - Επικοινωνία - Προσβάσεις

Δήμος Νότιας ΚυνουρίαςΠρόσβαση από τη ΣπάρτηΠρόσβαση από το Λεωνίδιο

Η Κυνουρία είναι ιστορική περιοχή και επαρχία του νομού Αρκαδίας. Περιλαμβάνει το παραθαλάσσιο τμήμα του νομού Αρκαδίας και τις βόρειες πλαγιές του Πάρνωνα. Διοικητικά η Κυνουρία χωρίζεται σήμερα σε δύο δήμους, τους δήμους Βόρειας Κυνουρίας και Νότιας Κυνουρίας. Με την προηγούμενη διοικητική διαίρεση που είχε προκύψει, με το πρόγραμμα Καποδίστριας χωριζόταν σε τρεις δήμους και μία κοινότητα, τους δήμους Βόρειας Κυνουρίας, Λεωνιδίου, Τυρού και την κοινότητα Κοσμά. Οι σημαντικότεροι οικισμοί της Κυνουρίας είναι το Λεωνίδιο, το Άστρος και ο Τυρός.

Παλαιότερες έδρες της επαρχίας υπήρξαν εκτός από το Άστρος και το Λεωνίδιο οι ορεινοί οικισμοί Άγιος Πέτρος και Πραστός. Ένα τμήμα της Κυνουρίας περιλαμβάνει τα χωριά των Τσακώνων, πληθυσμιακής ομάδας που είναι ομιλητές της Τσακώνικης διαλέκτου. Η περιοχή τους καταλαμβάνει μέρος του νότιου κυρίως τμήματος της επαρχίας.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ:

Από τη Νέα Εθνική Οδό Κορίνθου - Τριπόλεως στρίβουμε πριν τον κόμβο της Νεμέας προς Άργος. Συνεχίζουμε στην παλαιά Εθνική οδό Κορίνθου - Τριπόλεως και μετά τους Μύλους παίρνουμε τον δρόμο προς Άστρος. Ακολουθώντας μια χορταστική σε εικόνες διαδρομή, φθάνουμε στο Λεωνίδιο. Ανηφορίζοντας τον Πάρνωνα αντικρίζουμε το μπαλκόνι της Κυνουρίας τον Κοσμά έχοντας διανύσει συνολικά 259χλμ.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΛΕΩΝΙΔΙΟ:

Ο δρόμος από το Λεωνίδιο προς τον Κοσμά διασχίζει το επιβλητικό φαράγγι του ποταμού Δαφνώνα, περνώντας μέσα από εκπληκτικά τοπία, γεφυράκια, θεόρατους βράχους και πυκνή βλάστηση. 
Πρόκειται για μια εξαιρετική διαδρομή αλλά αρκετά αργή αφού ο δρόμος είναι στενός και γεμάτος κλειστές στροφές. Ο δρόμος περνά από το διάσημο μοναστήρι της Παναγιάς της Έλωνας και στη συνέχεια ανεβαίνει στον Πάρνωνα μέσα σε ένα μαγευτικό ελατόδασος.
Ο δρόμος μετά την Έλωνα χαρίζει ανεμπόδιστη θέα στις νότιες κορφές του Πάρνωνα και τα βουνά του Ζάρακα, οδηγώντας στον Κοσμά.

Η ίδια διαδρομή, μέσω Λεωνιδίου, ισχύει και για όσους έρχονται από Βόρεια Πελοπόννησο.

 

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΠΑΡΤΗ:

Διαδρομή περίπου 52χλμ. Στον ποταμό Ευρώτα πριν την πόλη της Σπάρτης στρίβουμε αριστερά με προορισμό τον Πάρνωνα.
Περνώντας μέσα από γραφικά χωριά, ανηφορίζουμε και σε λιγότερο από μία ώρα φθάνουμε στον Κοσμά.