Κοσμάς

Συμπεράσματα

 

Ο βαθμός αλλοίωσης του οικισμού είναι δυστυχώς μεγάλος, γεγονός που οφείλεται στην καταστροφή του Κοσμά Κυνουρίας από πυρκαγιά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου αλλά και σε σύγχρονες παρεμβάσεις σε μία προσπάθεια των κατοίκων να μετατρέψουν τον οικισμό σε χειμερινό θέρετρο.

Στοιχεία του φέροντα οργανισμού που συνήθως ανασκευάζονται είναι η στέγη και το πάτωμα. Οι στέγες  έχουν ως επί το πλείστον  αντικατασταθεί από πρόσφατες κατασκευές ,ενώ στέγες παραδοσιακές για την περιοχή με την τοπική σχιστόπλακα συναντώνται κυρίως σε κατοικίες εγκαταλελειμμένες ή ερείπια. Για την επισκευή της στέγης, όπως προαναφέρθηκε, προτιμώνται σύγχρονα υλικά όπως κεραμίδια ή οικονομικότερα όπως η μεταλλική λαμαρίνα. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις η παρέμβαση αυτή γίνεται χωρίς να αφαιρεθούν οι σχιστόπλακές αλλά προσθέτοντας  πάνω από αυτές κεραμίδια νέου τύπου Η απομάκρυνση από την σχιστόπλακα ως επένδυση στέγασης, συμβαίνει τόσο λόγω του κόστους κατασκευής όσο και της έλλειψης τεχνικών γνώσεων για την αποπεράτωση της. Συχνό φαινόμενο, είναι η εξ ολοκλήρου αντικατάσταση της επικλινούς στέγης από δώμα με πλάκα σκυροδέματος.

Τα πατώματα με το παραδοσιακό καρφωτό σανίδι από τοπικό υλικό απαντώνται στην αρχική τους μορφή σε ελάχιστες κατοικίες.

Οι εξώστες οι οποίοι δεν παρουσιάζονται ως ιδιαίτερο χαρακτηριστικό στον οικισμό, καθώς είναι αρκετά λίγοι, είναι αποτέλεσμα σύγχρονης κατασκευής. Βλέπει κανείς προσπάθειες ανέγερσης εξωστών που μιμούνται τους αντίστοιχους ξύλινους γειτονικών περιοχών αλλά και εντελώς παράταιρες περιπτώσεις, όπου αποτελούνται από μπετονένιες πλάκες και μεταλλικά στοιχεία.

Πέρα των στοιχείων του φέροντα οργανισμού ,πολλά συμπληρωματικά δομικά μέλη υφίστανται παρεμβάσεις που αλλοιώνουν την φυσιογνωμία του κτιρίου σε μεγάλο βαθμό και κατά συνέπεια ολόκληρου τοο χαρακτήρα του οικισμού. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται η τοιχοποιία της οποίας η αρχική όψη αλλάζει λόγω του επιχρισματος με το οποίο επικαλύπτεται. Παρατηρούνται επιχρίσματα διαφορετικής υλικότητας (ασβέστης – μη λείο επίχρισμα) τα οποία παρεμβαίνουν κατά πολύ στο τελικό οπτικό αποτέλεσμα της τοιχοποιίας. Αρκετές από τις λιθοδομές του οικισμού έχουν τροποποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που δεν διακρίνεται το υλικό κατασκευής. Επίσης το συνδετικό των αργολιθοδομών ως επί το πλείστον σύγχρονο κονίαμα δίνει διαφορετικά αποτελέσματα τοιχοποιίας  όπως εμφανή λιθοδομή και κονίαμα που δεν φτάνει την εξωτερική επιφάνεια της πέτρας, εμφανή λιθοδομή με έντονη διαφορά χρώματος κυρίως εξαιτίας της τσιμεντοκονίας λιγότερο εμφανή λιθοδομή με επικάλυψη μεγάλου μέρους της πέτρας και μη εμφανή λιθοδομή με ολοκληρωτική επικάλυψη από σοβά ή ασβεστοκονίαμα.

Άλλα στοιχεία που εμφανίζουν επεμβάσεις είναι τα παραδοσιακά ξύλινα κουφώματα. Συνήθως, αλλάζει η μορφή και η υλικότητα τους, καθώς αυτά αντικαθίστανται από σύγχρονα ξύλινα ή αλουμινένια κουφώματα Συχνή είναι η πλήρωση των ανοιγμάτων με λιθοδομή, με μοναδικό ίχνος που μαρτυρά την κάποτε ύπαρξη τους, το υπερκείμενο πρέκι, όπως και διεύρυνση των ανοιγμάτων ή δημιουργία νέων χωρίς τις απαραίτητες στατικές ενισχύσεις με τέτοιο τρόπο που πλήττεται η δομή της κατασκευής

Άλλη συνήθης παρέμβαση στα κτίρια η οποία όμως είναι σε πολλές περιπτώσεις αναστρέψιμη είναι η προσθήκη νέου όγκου κατ’ επέκταση για τη δημιουργία νέων χώρων (αποθήκες κυριώς). Αυτός αποτελείται από υλικά όπως σκυρόδεμα και τούβλο δημιουργώντας μία εντελώς διαστρεβλωμένη εικόνα του χωριού. Το φαινόμενο αυτό εντείνεται ιδιαίτερα σε κατασκευές εξ ολοκλήρου καινούριες που δεν ακολουθούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και κατασκευάζονται με εντελώς σύγχρονα δεδομένα.

Τέλος, να σημειώσουμε ότι στο χωριό υπάρχει ακόμη οικοδομική δραστηριότητα. Οι νέες κατασκεύες όμως είναι συμβατικές από μπετόν και τούβλο αλλά μιμούνται το παραδοσιακό καποιες φορές με επιτυχία και κάποιες άλλες όχι.