Τσεπέλοβο

Καλντερίμια

Αυθεντικό καλντερίμι με λίθους ενισχυμένης ζώνηςΑυθεντικά καλντερίμιαΑρμός ανάμεσα στους λίθουςΣκίτσο με τυπολογίες καλντεριμιώνΣκίτσο τμήματος καλντεριμιούΑντικατάσταση καλντεριμιούΑντικατάσταση και μίμηση παλιών καλντεριμιώνΔιαφορετικοί τρόποι αντικατάστασης καλντεριμιώνΨηφιακή αποτύπωση αυθεντικού καλντεριμιού

Το μεγαλύτερο μέρος του δικτύου δρόμων τα χωριά του Ζαγορίου αποτελείται από λιθόστρωτα μονοπάτια γνωστά ως καλντερίμια. Οι πέτρες συχνά τοποθετούνται με μικρή ή και καθόλου επεξεργασία κατακόρυφα με ποικίλες γεωμετρίες ανάλογα το σχήμα και το μέγεθός τους. Ανάμεσα στους λίθους σχηματίζονται αρμοί από τους οποίους απορροφώνται τα βρόχινα νερά, ενώ σε αρκετά υπάρχει κεντρικά αυλάκι για την περισυλλογή ομβρίων.

Οι δρόμοι του Τσεπελόβου, εξαιτίας του υψόμετρου, είναι απότομοι σε πολλά σημεία και γι’ αυτόν τον λόγο έχουν τοποθετηθεί στα καλντερίμια λίθοι ενισχυμένης ζώνης για να σταματήσει την απότομη κατηφόρα/ανηφόρα και να βοηθήσει την κίνηση των κατοίκων και των ζώων παλαιότερα. Λόγω της μεγάλης κλίσης τους έχει προκύψει και η ονομασία "σκάλες".

Σήμερα τα περισσότερα καλντερίμια έχουν αντικατασταθεί με καλντερίμια που μιμούνται την κατασκευή των αυθεντικών χωρίς όμως να λειτουργούν επιτυχώς. Συγκεκριμένα, οι αρμοί καλύπτονται από τσιμέντο με αποτέλεσμα να μην γίνεται η απορρόφηση των νερών και οι δρόμοι να υπερχειλίζουν κατά τις χειμερινές περιόδους.