Τσεπέλοβο

Γεφύρια

Χάρτης με την τοποθεσία των γεφυριών του ΤσεπελόβουΓεφύρι του Κονόμου ή ΟικονόμουΠαλιογέφυροΓεφύρι του ΧάτσιουΓεφύρι Κοβάτσαινας

 

Γενικά

Τα γεφύρια αποτελούν τμήματα των μονοπατιών που συνέδεαν τον οικισμό του Τσεπελόβου με άλλους γειτονικούς του, όπως το γιοφύρι του Χάτσιου με τον οικισμό των Κήπων. Ήταν κατασκευασμένα κυρίως από ευεργεσίες εύπορων κατοίκων και από αυτούς οφείλουν και τις ονομασίες τους. Είναι κατασκευασμένα από λίθους και 

Στα γεφύρια του Τσεπελόβου συμπεριλαμβάνονται:

  1. το γεφύρι του Χάτσιου
  2. το γεφύρι της Κοβάτσαινας
  3. το γεφύρι του Κονόμου ή Οικονόμου
  4. το Παλιογέφυρο

Πλέον, τα μονοπάτια δεν έχουν την χρηστικότητα των προηγούμενων αιώνων, και κατ’ επέκταση ούτε τα γεφύρια. Ως αποτέλεσμα, δύο από αυτά, και συγκεκριμένα αυτό του Χάτσιου και της Κοβάτσαινας, βρίσκονται σήμερα (2019) σε άμεσο κίνδυνο κατάρρευσης.

 

Γεφύρι του Κονόμου ή Οικονόμου

Είναι το μοναδικό που βρίσκεται μέσα στον οικισμό και γεφυρώνει το ρέμα του Κοτσώρη. Χρηματοδοτήθηκε το 1770 από τον κ. Οικονόμου, από τον οποίο οφείλει και το όνομα του, και οδηγεί στην αντίστοιχη βρύση του Κονόμου. Έχει καλντερίμι, είναι μονότοξο και χρησίμευε στις μετακινήσεις προς το γειτονικό Γαρδίκι και τα αγροκτήματα της δυτικής μεριάς του Τσεπελόβου.

 

Παλιογέφυρο

Κτίστηκε γύρω στα 1700 με χορηγό τον κ. Λαμπρίδη στην τοποθεσία Κάδι ή Στάμιο, νότια του Τσεπελόβου, γεφυρώνοντας το φαράγγι «Βικάκι» στο στενότερο του σημείο. Ονομάστηκε έτσι από τους κατοίκους της περιοχής, όταν κτίστηκε το γιοφύρι του Χάτσιου και έτσι το πρώτο πλέον έπαυε να συνεισφέρει στις μετακινήσεις προς τους Κήπους και τα Γιάννενα. Επίσης, είναι μονότοξο με χαμηλούς και αραιά τοποθετημένους αρκάδες.

 

Γεφύρι του Χάτσιου

Κτίστηκε το 1804 από ευεργεσία του κ. Χάτσιου με σκοπό τη βελτίωση των μετακινήσεων προς τους Κήπους και τα Γιάννενα. Γεφυρώνει το Σκαμνελιώτικο ρέμα, βρίσκεται στην περιοχή «Άνθα», νότια του Τσεπελόβου και είναι μονότοξο. Το στηθαίο του αποτελείται από πυκνούς αρκάδες μόνο στο μέρος πάνω από την καμάρα. Σήμερα βρίσκεται σε κακή κατάσταση με ένα σημαντικό του μέρος υπό κατάρρευση.

 

Γεφύρι Κοβάτσαινας

Χρονολογείται από το 1806 (αν και υπάρχει η άποψη πως κτίστηκε το 1817) και με χορηγό την κ. Κοβάτσαινα, από την οποία οφείλει και το όνομα του. Αποτέλεσε προσπάθεια γεφύρωσης του ρέματος Γκριάκας και διευκόλυνσης των μετακινήσεων προς τους Κήπους και τα Γιάννενα. Έχει αρκάδες για στηθαία και είναι μονότοξο.

 

ΠΗΓΕΣ