Η μεγάλη του έκταση καθώς και ο άλλοτε μεγάλος του πληθυσμός, αποτέλεσαν βασικό άξονα για την ανάπτυξη αρκετών κατοικιών στο Τσεπέλοβο. Ακόμα και στις μικρότερες κατοικίες βέβαια, μπορούμε να διακρίνουμε την παραδοσιακή πετρόκτιστη αρχιτεκτονική, όπως συμβαίνει και στα μονοπάτια και στις εκκλησίες.
Λόγω της ανάδειξης του ως Διοικητικό Κέντρο του Ζαγορίου, το χωριό άρχισε να αποκτά και έναν τουριστικό χαρακτήρα, πέραν της αμιγούς κατοίκησης που απευθυνόταν μόνο στους κατοίκους του. Πλέον, ως γνωστός τουριστικός προορισμός, ο οικισμός προσφέρει πληθώρα επιλογών διαμονής, και φημίζεται για την μεγαλύτερη υποδομή φιλοξενίας στην ευρύτερη περιοχή του Ζαγορίου. Για τον ίδιο λόγο, συναντάμε και αρκετούς χώρους εστίασης, πέραν του παραδοσιακού καφενείου του χωριού.
Η ανάπτυξη της οικονομίας του Τσεπελόβου, λόγω της μετανάστευσης πολλών κατοίκων του σε χώρες του εξωτερικού, υπήρξε υπεύθυνη για την ανοικοδόμηση σχολείων, αρχοντικών κατοικιών, εκκλησιών και γεφυριών.
Τέλος, η παλαιότερη λειτουργία του σχολείου, που πλέον λειτουργεί ως ταχυδρομείο, συνέβαλε στη δημιουργία μαθητικών εστιών.