Ελληνόπυργος (Τμήμα Β)

Χαρακτηριστικές τομές στον οικισμό

Σήμανση τομών οικισμούΤομή Α-ΑΤομή Β-ΒΤομή Γ-ΓΣκίτσο

Όπως φαίνεται και από τις παραπάνω τομές του οικισμού, το ανάγλυφο του εδάφους χαρακτηρίζεται από έντονη κλίση, δεδομένου ότι ο οικισμός αναπτύσσεται σε ορεινή πλαγιά. Τα κτήρια είναι κτισμένα βαθμιδωτά και ακολουθούν την κλίση αυτή, καθώς είναι τοποθετημένα πάνω στο έδαφος χωρίς να επεμβαίνουν σημαντικά σε αυτό κατά την κατασκευή τους, με εξαίρεση τη διαμόρφωση ημιυπόγειων και υπόγειων χώρων που ευνοείται από το ανάγλυφο. Η κατασκευή των κτισμάτων κατά αυτόν τον τρόπο, δίνει επίσης στα περισσότερα κτήρια τη δυνατότητα θέας προς τον κάμπο.

Η σχέση των κτηρίων με τους δρόμους, αλλά και μεταξύ τους, διαφέρει κατά περίπτωση. Κάποια κτήρια βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο με τον κύριο δρόμο, απ' όπου γίνεται και η πρόσβαση σε αυτά, ενώ σε κάποια άλλα η είσοδος βρίσκεται υποβαθμισμένη και γίνεται από διαφορετικό επίπεδο, με αποτέλεσμα η στέγη τους να βρίσκεται στην ίδια σχεδόν στάθμη με τον δρόμο, όπως συμβαίνει με το κτήριο 148. Η σχέση μεταξύ των κτηρίων καθορίζεται τόσο από το ύψος κάθε κτηρίου, όσο και από το ανάγλυφο του εδάφους στο συγκεκριμένο σημείο.

Επιπλέον, παρατηρείται ότι τα κτήρια δεν είναι πυκνοδομημένα και οι δρόμοι ανάμεσά τους είναι άνετοι, αίσθηση στην οποία συμβάλλει και το γεγονός ότι συχνά τα κτήρια δεν είναι μεταξύ τους μετωπικά.