Στον οικισμό αν και τα κτήρια είναι κατά κύριο λόγο κατοικίες, υπάρχουν και ορισμένα δημόσια κτήρια μείζονος σημασίας για τους κατοίκους. Το σχολείο δεν λειτουργεί πια, αλλά κάποτε γέμιζε την πλατεία με παιδικές φωνές και γέλια, ενώ από αυτό κατάφεραν να βγουν μορφωμένοι νέοι και αργότερα να εργαστούν σε σημαντικές θέσεις ακόμα και σε δημόσιες υπηρεσίες. Το Λαογραφικό Μουσείο βρίσκεται επίσης στην πλατεία και στεγάζεται σε ένα ανακαινισμένο κτήριο. Μέσα φυλάσσονται διάφορα στοιχεία, έγγραφα και καλλιτεχνήματα σχετικά με τον οικισμό.
Μετά από πρωτοβουλία των κατοίκων, το παλιό Αρχοντικό Σύρμου-Ζήγρα αποκαταστάθηκε και μετατράπηκε σε ξενώνα. Το Αρχοντικό διαθέτει εννέα υπνοδωμάτια (τρία στο ισόγειο και έξι στον πρώτο όροφο), λόμπι στο ισόγειο με τζάκι και αποθήκη, χώρους ενδιαίτησης και τζάκι στο υπόγειο, καθώς και χώρο κουζίνας και συναφούς εξοπλισμού και άνετους κοινόχρηστους χώρους υγιεινής
Έξοχα αρχιτεκτονήματα-μνημεία του Ελληνόπυργου αποτελούν οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Δημητρίου.
Ο Άγιος Γεώργιος ήταν το καθολικό μικρής μονής που έχτισε ο αγιορείτης ιερομόναχος Γεράσιμος Τζωρτζόπουλος στα 1818. Προς τιμήν της προστάτιδας του χωριού οι κάτοικοι γύρω στο 1858 έκτισαν την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής, που βρίσκεται στην πλατεία. Η εκκλησία ανεγέρθηκε στη θέση προηγούμενης εκκλησίας που είχαν κάψει οι Τούρκοι μετά την επανάσταση της Θεσσαλίας του 1854, στην οποία μετείχε και το χωριό. Είναι κτισμένη εξωτερικά με τούβλα μετά την στατική ενίσχυση που έγινε για να αποφευχθεί η κατεδάφιση γύρω στο 1977. Ο τότε μητροπολίτης θεώρησε πως η εκκλησία πρέπει να κατεδαφιστεί, όμως οι κάτοικοι σύσσωμοι αντιστάθηκαν.
Η εκκλησία του Αγίου Δημητρίου, η νεωτέρα εκ των τριών, όπου συναντάται και το νεκροταφείο του χωριού, χτίστηκε το 1925 και βρίσκεται βόρεια, στο τέλος του οικισμού.
Αξιόλογα είναι επίσης και τα ξωκλήσια του οικισμού. Στο καστανόδασος του «Αϊλιά», δεσπόζει το φερώνυμο ξωκλήσι. Ανήμερα της εορτής του Προφήτου Ηλία του Θεσβίτη (20 Ιουλίου), τελείται Θεία Λειτουργία και αρτοκλασία στον προαύλιο χώρο, σύμφωνα με την τοπική παράδοση. Στο πάρκο του Αγ. Αθανασίου γίνεται κάθε χρόνο η «Καστανογιορτή». Από το χώρο του ξωκλησιού ξεκινάει ο δρόμος για τη λίμνη Πλαστήρα, διασχίζοντας το «καστανοδάσος», μια διαδρομή μοναδικής ομορφιάς μέσα στο καταπράσινο τοπίο.