Ποταμίδα

Γενική Παθολογία Κτισμάτων

Φθορά επιχρίσματοςΦθορά επιχρίσματοςΑστοχία κατασκευής δοκαριούΑστοχία κατασκευής ανωφλιούΡηγμάτωση Αγίας Άννας (πιθανόν λόγω διάβρωσης εδάφους από τα υπόγεια ρεύματα)Ρηγμάτωση Αγίας Άννας (εσωτερικό)Ρηγμάτωση κατοικίαςΚατάρρευση πλάκας δώματοςΦθορά ξύλινης στέγηςΣημειακή υποχώρηση τοιχοποιίαςΣημειακή υποχώρηση τοιχοποιίαςΣειρά φθορών λόγω εγκατάλειψης (εσωτερικό συγκροτήματος των Μπρεδάκηδων) Κατάρρευση τοιχοποιίας

Όσον αφορά την παθολογία των κτισμάτων του οικισμού, παρατηρούμε ποικιλία φθορών τόσο λόγω της έλλειψης συντήρησης, της εγκατάλειψης, της αστοχίας της κατασκευής, όσο και λόγω των φυσικών συνθηκών και της διάστασης του χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε καταβεβλημένο το εξωτερικό επίχρισμα, ιδιαίτερη καταπόνηση στο φέροντα οργανισμό και στα σημεία επαφής του με τα στοιχεία πλήρωσης. Ακόμα, πολύ έντονο είναι το στοιχείο ρηγματώσεων στις τοιχοποιίες, καθώς και η αλλοίωση του ξύλου που συναντάται σε στέγες, πατώματα και κουφώματα.

Το ποτάμι κατά μήκος του οικισμού, επηρεάζει το μικροκλίμα της περιοχής προκαλώντας έντονη υγρασία, με αποτέλεσμα μία σειρά φθορών. Αρχικά παρατηρούμε την καταστροφή των επιχρισμάτων που με τη σειρά της προκάλεσε τη διάβρωση του συνδετικού κονιάματος της τοιχοποιίας, επιφέροντας την κατάρρευσή της, καθώς και των οριζόντιων φερόντων στοιχείων που αυτή έφερε. Ταυτόχρονα, η υγρασία, με την αλλοίωση που προκάλεσε στα κατασκευαστικά υλικά δημιούργησε φθορές σε επιμέρους κατασκευαστικά και μορφολογικά στοιχεία, όπως κουφώματα, στέγες, δάπεδα, σιδεριές κ.α.

Σημαντικός παράγοντας για την πρόκληση φθορών στα κτίσματα, είναι η αστοχία της κατασκευής, που οφείλεται μάλλον στην έλλειψη επαρκούς τεχνογνωσίας. Τέτοιου είδους φθορές, που μπορεί να αποτελούν ρηγματώσεις, καταρρεύσεις και υποχωρήσεις συναντώνται συχνά σε οριζόντια και κατακόρυφα φέροντα στοιχεία, στα ανοίγματα, στις τοιχοποιίες και στα επιχρίσματά τους, στις στέγες και στα πατώματα. Το ίδιο παρατηρείται και σε μεταγενέστερες προσθήκες, καθώς πολλές από αυτές αρκούνται σε ανεπαρκή δομοστατικά στοιχεία.

Φυσικά δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε την επίδραση του χρόνου και της εγκατάλειψης. Φθορές που επαναλαμβάνονται σε όλο το μήκος του οικισμού αποτελούν οι υποχωρήσεις τοιχοποιίας ή η κατάρρευση τμημάτων στέγης, που οφείλονται στην κακή συντήρηση των συγκεκριμένων κτιρίων.