Ποταμίδα

Χάρτης Επεμβάσεων

Χάρτης ΕπεμβάσεωνΠροσθήκη δομοστατικών στοιχείων από οπλισμένο σκυρόδεμα σε πέτρινο κέλυφος για τη στήριξή τουΠροσθήκη όγκου καθ' ύψος σε ισόγειο πέτρινο κτίριοΠροσθήκη όγκου κατ' επέκταση με τοίχους από οπτοπλινθοδομήΠροσθήκη πέτρινου όγκου κατ' επέκταση Προσθήκη επιχρίσματος σοβά σε πέτρινο κτίριοΕπίχρισμα σοβά σε πέτρινο κτίριο της Ενετικής περιόδουΠροθήκη λίθων σε άνοιγμαΠροσθήκη αλουμινένιου στεγάστρου

Ο χάρτης αυτός δείχνει τον βαθμό στον οποίο οι ιδιοκτήτες έχουν επέμβει στο παλιό κέλυφος της ιδιοκτησίας τους, το οποίο μπορεί να τοποθετείται χρονολογικά από την χρονική περίοδο της Ενετοκρατίας εώς την δεκαετία του ’80. Μία επέμβαση χαρακτηρίζεται είτε έντονη, είτε ήπια με κριτήριο την αναστρεψιμότητα.  Τα κτίρια που δεν χρωματίζονται αφορούν είτε πρόσφατες κατασκευές, είτε ερείπια που δεν έχουν υποστεί επεμβάσεις. Για παράδειγμα η τοποθέτηση ενός μεταλλικού στεγάστρου, η αλλαγή των κουφωμάτων ή των κιγκλιδωμάτων, η επένδυση με πλακάκια ή ακόμα και το σοβάτισμα θεωρούνται ήπια επέμβαση. Αντίθετα, οι προσθήκες κτιριακών όγκων είτε καθ’ ύψος, είτε κατ’ επέκταση, ή οι προσθήκες επίπεδων δωμάτων κρίνονται ως έντονες επεμβάσεις.

Στον οικισμό παρατηρούνται όλες οι προαναφερθείσες επεμβάσεις και το μεγαλύτερο, μάλιστα, ποσοστό των κτιρίων έχει υποστεί έντονες. Συγκεκριμένα, φαινόμενο κατ’ επανάληψη αποτελεί η προσθήκη όγκου από πλίνθους ή τσιμεντόλιθους, σε προϋπάρχον πέτρινο κέλυφος, επέμβαση η οποία αποτελεί ίσως τον πιο βασικό συντελεστή της γενικής του εικόνας και του χαρακτήρα του σήμερα. Παράλληλα, παρατηρούνται σχεδόν σε όλες τις κατοικίες ήπιες επεμβάσεις, με πιο βασικές την προσθήκη επιχρίσματος και μεταλλικών ή ξύλινων στεγάστρων (παρατηρούνται σχεδόν σε όλους τους υπαίθριους χώρους ιδιοκτησιών) τόσο για λόγους σκίασης, όσο και για την εξυπηρέτηση βοηθητικών χρήσεων (όπως στάθμευση οχήματος, κοτέτσι, στάβλος κλπ.)