Στεμνίτσα (Τμήμα Γ)

Μεταγενέστερες Επεμβάσεις

Τα περισσότερα κτίσματα της Στεμνίτσας δεν έχουν μείνει ανέπαφα στις αλλοιώσεις του χρόνου, με αποτέλεσμα, η βιωσιμότητά τους να είναι άμεσα συναρτημένη με απαραίτητες δομικές επεμβάσεις. Παράλληλα οι αυξανόμενες απαιτήσεις των χρηστών, οδήγησαν σε προθήκες και παρεμβάσεις, που άλλοτε συμβαδίζουν κ άλλοτε αλλοιώνουν το ύφος του οικισμού.

Μια από τις πιο διαδεδομένες επεμβάσεις στα Στεμνιτσιώτικα σπίτια, είναι η ανακατασκευή των στεγών που υποφέρουν λόγω τις ευαισθησίας της ξύλινης κατασκευής τους. Παράλληλα με τη διαδικασία αναδιαμόρφωσης του στατικού φορέα της στέγης, τοποθετούνται και νέα κεραμίδια που ορισμένες φορές ξεφεύγουν από τον διαδεδομένο βυζαντινό τύπο.

Ακόμη, επεμβάσεις έχουμε στην τοιχοποιία, με ορισμένα παραδείγματα , που χρησιμοποιώντας την πέτρα ως επικάλυψη και όχι ως φέροντα οργανισμό, αλλοιώνουν την παραδοσιακή εικόνα της λιθοδομής.

Τα νεοτερικά παράθυρα και πόρτες , με ανακουφιστικά τόξα καθαρά διακοσμητικού χαρακτήρα και κουφώματα ακόμη και αλουμινένια, ξεφεύγουν από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και αποτελούν κακέκτυπα της, αν και ορισμένα καινούργια ξύλινα κουφώματα συνεχίζουν με επιτυχιμένο τρόπο την παραδοσιακη τυπολογία των κτισμάτων.