Στραπουριές

Τοπόσημα

ΤοπόσημαΠαρεκκλήσι- ΣκίτσοΕκκλησία Αγίου Παντελεήμονα-ΣκίτσοΆγιος ΝικόλαοςΗ πηγή της ΓκρεμνίστραςΠηγή που το νερό της χρησιμεύει για άρδευσηΒίδα Περτέση

Εκκλησίες

Η θρησκευτικότητα των κατοίκων του νησιού  εκφράζεται με το πλήθος  μικρών και μεγάλων εκκλησιών που είναι διάσπαρτες σε όλους τους οικισμούς της Άνδρου και λειτουργούν ως κέντρα της καθημερινής ζωής. Στις Στραπουργίες συναντώνται 11 συνολικά εκκλησίες εκ των οποίων οι περισσότερες είναι μικρά παρεκκλήσια, κλειστά τις περισσότερες μέρες του χρόνου. Ωστόσο υπάρχουν και δυο μεγάλες εκκλησίες. Η πρώτη είναι ο Άγιος Παντελεήμονας, που θεωρείται ότι είναι ο ναός της ενορίας στην οποία ανήκει ο οικισμός και όπου κάθε Κυριακή τελείται η λειτουργία και συγκεντρώνεται όλο το χωριό. Η δεύτερη είναι η εκκλησία του Άγιος Νικόλαος και πιθανότατα ο ναός της  ενορίας του Μεσαθουρίου. 

Πηγές-Κρήνες

Όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ενότητα κυρίαρχο στοιχείο στις Στραπουργίες είναι το δίκτυο των υδάτων. Σε όλη την έκταση του οικισμού συναντάμε πολλές πηγές, κρήνες και αυλακώσεις όπου ρέει το νερό των πηγών. Η πιο γνωστή από αυτές είναι η πηγή της Γκρεμνίστρας, η οποία αποτελεί μια σπάνια φυσική ομορφιά του τοπίου του χωριού. Ένας κατάφυτος ψηλός βράχος τον οποίο γλείφουν τα τρεχούμενα από τις πηγές νερά που καταλήγουν σε μια πετρόχτιστη στέρνα, η οποία με την σειρά της μοιράζει το νερό σε ρυάκια που κατεβαίνουν προς τα χαμηλότερα επίπεδα του οικισμού. Στο σημείο αυτό σχηματίζεται ένα πλάτωμα οριοθετημένο από τη στέρνα ,το σπίτι του Αιγυπτίου και τις αιμασιές, στο οποίο κανείς μπορεί να κάτσει και να απολαύσει τη θέα του καταπράσινου οικισμού. Ακόμα μία πηγή αρκετά γνωστή είναι η πηγή της «Λειβάδας», που βρίσκεται πάνω από την ταβέρνα του χωριού. Πλέον είναι η μόνη πηγή με πόσιμο νερό που χρησιμοποιείται και για άρδευση.

Νερόμυλοι

Επίσης στις παρυφές του βουνού Πετάλου υπάρχουν πολλοί νερόμυλοι που είναι κοντά στις πηγές. Δυστυχώς, οι περισσότεροι ρημάζουνε και είναι εγκαταλελειμμένοι. Αποτελούσαν παλαιότερα σπίτια τα οποία εκμεταλλεύονταν την δύναμη του νερού για το άλεσμα του σιταριού. Ένας από τους λίγους που διασώζονται είναι ο νερόμυλος της κυρίας Βιολέτας τον οποίο, όπως μας είπε, ανακαίνισε και έφτιαξε σε μεγάλο βαθμό η ίδια μόνη της και είναι πλέον βιώσιμος και λειτουργικός. 

Καταστήματα-Εστίαση

Στον οικισμό πλέον δεν λειτουργεί κάποιο κατάστημα εστίασης. Ωστόσο η κατάσταση δεν ήταν πάντοτε έτσι, μέχρι πριν 2-3 χρόνια λειτουργούσε η ταβέρνα του Περτέση που λεγόταν Τερψιχόρη. Αποτελούσε τουριστικό πόλο έλξης του χωριού, καθώς ήταν η παλαιότερη ταβέρνα της Άνδρου με νόστιμα μαγειρευτά και σπεσιαλιτέ την φρουτάλια, παραδοσιακή ομελέτα με χωριάτικο λουκάνικο, πατάτα, δυόσμο και κεφαλοτύρι. Στο ισόγειο της ταβέρνας λειτουργούσε ένα ελαιοτριβείο, η "Βίδα", που υπάρχει και σήμερα ως εκθεσιακός χώρος περισσότερο. Παλαιότερα στέγαζε έστός από την ταβέρνα και το ελαιοτριβείο, παντοπωλείο, αρτοποιείο και ξενοδοχείο. Επίσης παλαιότερα υπήρχαν αρκετά καφενεία με βασικότερο αυτό κοντά στην εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα.  Δίπλα από αυτό λειτουργούσε ένα παντοπωλείο και ένας φούρνος δημιουργώντας έτσι έναν πυρήνα ζωής και συγκέντρωσης του χωριόυ. Εξαιτίας της έντονης αστικοποίηση και του ότι πολλοί νέοι έφυγαν είτε για την Αθήνα, είτε για την Χώρα, ο οικισμός ερήμωσε και έκλεισαν και τα καταστήματα.