Δραπανιάς

Κτίριο 3

Θέση κτιρίου στον οικισμόΓενική άποψη του εξωτερικού.Άποψη εσωτερικού τμήματος.Άποψη της στέγης.

Το κτίριο 3 βρίσκεται δυτικά της κεντρικής πλατείας (κτίριο 67 στο χάρτη), σε μικρή απόσταση από αυτή. Κατά πάσα πιθανότητα παλιότερα χρησιμοποιούνταν ως κατοικία, ενώ σήμερα είναι ακατοίκητο και ερειπωμένο. Αποτελείται από δύο επίπεδα με συνολικό ύψος 6 μέτρα, η κάτοψη των οποίων εντάσσεται σε μια κατηγορία της ευρύτερης αρχιτεκτονικής τυπολογίας της περιοχής του Δραπανιά.

 

Συγκεκριμένα οι δύο όροφοι διαθέτουν τετραγωνική κάτοψη με πλευρά περίπου 4Χ4 μέτρα , με τη διαφορά ότι ο κάτω όροφος διαθέτει και μεσότοιχο με καμάρα. Η είσοδος στο ισόγειο γίνεται με μία τοξωτή πόρτα με ξύλινο επιθύριο στην ανατολική πλευρά του κτιρίου ,ενώ ο μεσότοιχος με την οξυκόρυφη καμάρα, που διατηρείται σε πολύ καλή κατάσταση χωρίζει τον χώρο σε δύο επιμέρους (ο μισογκρεμισμένος τοίχος δείχνεται με πιο ανοιχτό γκρί στην κάτοψη). Τα παράθυρα σε αυτό το επίπεδο είναι μόνο δύο και έχουν τετραγωνική μορφή Το δάπεδο , αν και δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε το υλικό κατασκευής του, λόγω χαλασμάτων και συσσωρευμένων λίθων υποθέτουμε ότι ήταν χωμάτινο (ο μισογκρεμισμένος τοίχος δείχνεται με πιο ανοιχτό γκρί στην κάτοψη).

 

Στον πρώτο όροφο οι πόρτες που εντοπίζονται είναι δύο αλλά η είσοδος πιθανόν γινόταν από εκείνη που βρίσκεται στην ανατολική όψη του κτιρίου, που έχει και παρόμοια μορφή και θέση με την πόρτα εισόδου του ισόγειου. Η πρόσβαση σε αυτή γινόταν πιθανότατα με κάποια εξωτερική σκάλα, η οποία δεν σώζεται πλέον. Το ενδιάμεσο πάτωμα έχει ως τελική επίστρωση χώμα και η κακή κατάσταση των δοκαριών στήριξης του υποδηλώνουν ότι είναι αρκετά παλιό. Από την άλλη πλευρά τα δοκάρια και τα μεσοδόκια που στηρίζουν το επίπεδο δώμα βρίσκονται σε πολύ καλύτερη κατάσταση και είναι πιθανόν μεταγενέστερα. Η τοιχοποιία και στους δύο ορόφους βρίσκεται σε κακή κατάσταση και σε πολλά σημεία έχει υποχωρήσει, όπως και το επίχρισμα που κάλυπτε εσωτερικά και εξωτερικά το κτίσμα.

Από το γεγονός ότι η κατασκευή του δώματος είναι νεότερη και ότι τα τρία παράθυρα του ορόφου στην ανατολική του πλευρά έχουν κλειστεί με τούβλα θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε είτε ότι ο πάνω όροφος χρησιμοποιούνταν για την κυρίως κατοίκηση ,ενώ ο κάτω για δευτερεύουσες χρήσεις είτε ότι ο όροφος χρησιμοποιούνταν για κατοίκηση για ένα διάστημα μεγαλύτερο αν υποθέσουμε ότι η χρήση των δύο ορόφων ξεκίνησε ταυτόχρονα.