Στεμνίτσα (Τμήμα Α)

Μεταγενέστερες Επεμβάσεις

 

Είναι εμφανές ότι τόσο το κατασκευαστικό  σύστημα όσο και τα μέλη των κτηρίων έχουν υποστεί αρκετές επεμβάσεις, τροποποιήσεις, αλλά και αλλοιώσεις.

Κατ’ αρχήν, όσον αφορά τις λιθοδομές διακρίνουμε δύο περιπτώσεις επεμβάσεων στο δομικό σύστημα. Η  πρώτη αναφέρεται στα τμήματα της λιθοδομής που είναι πλήρως αποδιοργανωμένα, τα οποία γκρεμίζονται και ξαναχτίζονται από την αρχή με επαναχρησιμοποίηση των ίδιων λίθων. Η δεύτερη στα τμήματα της λιθοδομής που είναι μερικώς αποδιοργανωμένα και τα οποία ενισχύονται είτε με τσιμεντενέσεις είτε μ΄επαναρμολόγηση. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει καθαρισμό αρμών και τοποθέτηση νέου συνδετικού κονιάματος. Επιπλέον, συχνά παρατηρείται η προσθήκη σενάζ από σκυρόδεμα στην απόληξη της τοιχοποιίας για την περίδεση του κτηρίου. Η προσθήκη αυτή παρόλο που πραγματοποιείται με τη χρήση μη παραδοσιακού τοπικού υλικού, δεν αλλοιώνει σε σημαντικό βαθμό το αρχιτεκτονικό ύφος των κτισμάτων.

Επεμβάσεις παρατηρούνται και στον φέροντα οργανισμό των πατωμάτων. Σε αρκετές κατοικίες τα παλιά ξύλινα πατώματα έχουν αντικατασταθεί τελείως από καινούρια επίσης ξύλινα, ενώ παρατηρούνται και κάποιες περιπτώσεις, όπου ο ξύλινος φέρων οργανισμός έχει αντικατασταθεί από πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος με επίστρωση είτε ξύλινου σανιδώματος είτε κεραμικών πλακιδίων.

Διαπιστώνεται ότι οι σημαντικότερες αλλοιώσεις της εξωτερικής μορφής προκύπτουν από επεκτάσεις του ήδη προϋπάρχοντος κτίσματος, οι οποίες αφορούν προσθήκη εξ΄ ολοκλήρου κλειστού χώρου με φέρον οργανισμό το οπλισμένο σκυρόδεμα.

Σε πολλές περιπτώσεις, ο φέρων οργανισμός της στέγης αποτελείται από βιομηχανικά επεξεργασμένες διατομές που αντικαθιστά τον παλιό, τα δομικά μέλη του οποίου προέρχονταν πολλές φορές κατευθείαν από το φυσικό περιβάλλον ή  είχαν υποστεί ελάχιστη επεξεργασία. Όσον αφορά τα κεραμίδια, τη θέση του παραδοσιακού βυζαντινού έχει πάρει (σε αρκετές περιπτώσεις) είτε το ολλανδικό είτε το γαλλικό είτε το ρωμαϊκό.

Αλλοιώσεις επίσης, παρατηρούνται και σε συμπληρωματικά δομικά στοιχεία, όπως τα κουφώματα και οι εξώστες. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κουφώματα έχουν αντικατασταθεί με καινούρια είτε ξύλινης είτε αλουμινένιας κατασκευής. Στην τελευταία περίπτωση γίνεται μια προσπάθεια μίμησης του ξύλου, η οποία τελικά κρίνεται ανεπιτυχής. Στις μεταγενέστερες επεμβάσεις, που αλλοιώνουν το γενικό χαρακτήρα του οικισμού συγκαταλέγονται και αυτές που αφορούν κυρίως τα μπετονένια (αλλά και μεταλλικά) πατώματα των εξωστών. Τέλος, κατά το πλείστον τα χαγιάτια και τα σαχνισιά αποτελούν μεταγενέστερες προσθήκες, οι οποίες ίσως έχουν πάρει τη θέση προηγούμενων αντίστοιχων κατασκευών.