Στεμνίτσα (Τμήμα Α)

Γενική Παθολογία Κτισμάτων

 

Πράγματι, τα κτίσματα του οικισμού της Στεμνίτσας, όπως και κάποια από τα δομικά τους μέλη  έχουν υποστεί αρκετές ζημιές.

Πιο συγκεκριμένα, αυτές εντοπίζονται στους τοίχους, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν καταρρεύσει μερικώς, ενώ παρατηρούνται και περιπτώσεις ολοσχερούς κατάρρευσης.

Ωστόσο, υπάρχουν και δομικά μέλη των κτισμάτων, τα οποία έχουν διατηρηθεί στέρεα, όπως είναι για παράδειγμα αρκετά τοξωτά υπέρθυρα και αρκετές θολωτές κατασκευές, γεγονός που εξηγείται από την ικανότητά τους να παραλαμβάνουν καλύτερα τις θλιπτικές τάσεις και να κατανέμουν τα φορτία ομοιόμορφα . 

Ακόμη, ανάλογες ζημιές έχουν παρατηρηθεί και στις στέγες των κτισμάτων, οι οποίες άλλοτε έχουν καταρρεύσει τελείως και άλλοτε μερικώς. Δηλαδή, στην δεύτερη περίπτωση, έχουν διατηρηθεί κάποια από τα ξύλινα ζευκτά - τα οποία τις περισσότερες φορές αποτελούν υπερστατικούς φορείς - ακόμα και κάποια από τα κεραμίδια.

Όσον αφορά, τον φέροντα οργανισμό των πατωμάτων  έχουν παρατηρηθεί και εδώ αρκετές φθορές, αφού είτε κάποια από τα ξύλινα δοκάρια έχουν μετατοπιστεί είτε έχουν αστοχήσει σε κάποιο σημείο λόγω των καταπονήσεων στην πάροδο του χρόνου. Ακόμη, σε ελάχιστες περιπτώσεις έχουν διασωθεί δάπεδα που εξακολουθούν να έχουν μερικές από τις σανίδες της ξύλινης  επιστρωσης .

Τέλος,  φθορές έχουν παρατηρηθεί και σε δομικά μέλη των εξωστών. Πιο συγκεκριμένα, σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις ξύλινων εξωστών έχουν παραμείνει μόνο τα ξύλινα δοκάρια, τα οποία φέρουν το εσωτερικό πάτωμα και τα οποία βγαίνουν έξω ως πρόβολοι για να στηρίξουν το εξωτερικό πάτωμα, ενώ το πέτσωμα έχει καταστραφεί πολλές φορές τελείως. Στις περιπτώσεις τώρα, όπου ο φορέας είναι μεταλλικός παρατηρείται οξείδωση του μετάλλου.