Αφέτες (Βόρειο Τμήμα)

Γέφυρες - Κρήνες

Γέφυρα στα Τσιγαρδέικα - Όψη 1Γέφυρα στα Τσιγαρδέικα - Όψη 2Γέφυρα ΦραγκάκηΧΑΡΤΗΣ ΓΕΦΥΡΩΝ ΚΑΙ ΠΗΓΩΝΓέφυρα του παπά-ΣταμάτηΚρήνη ΜαγδάλωΚρήνη Μαγδάλω - ΣτέγηΚρήνη στα ΚωστακέικαΚρήνη Κατέρω

Οι κρήνες και οι γέφυρες στον οικισμό των Αφετών διαδραμάτιζαν πάντοτε πολύ σημαντικό ρόλο στις ζωές των κατοίκων, αφού συγκέντρωναν πολλή από τη ζωή του χωριού, εξυπηρετώντας καθημερινές ανάγκες.

Γέφυρες

Μαζί με το δίκτυο των καλντεριμιών, τη δεκαετία 1920-30, δημιουργήθηκαν τα τρία μονοκάμαρα πέτρινα γεφύρια των Αφετών. Λόγω του σαφή διαχωρισμού του οικισμού από τα τρία ρέματα, τα γεφύρια αυτά αποτελούν ζωτικής σημασίας ενώσεις μεταξύ των διαφορετικών οικιστικών ενοτήτων. Με τη διάνοιξη όμως των δρόμων για την εξυπηρέτηση των αυτοκινήτων, τα δύο από τα τρία γεφύρια αλλοιώθηκαν σημαντικά, καθώς διαπλατύνθηκαν, με χρήση σκυροδέματος. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η σημερινές τους όψεις να μην αντιστοιχούν η μία με την άλλη (βλ. Γέφυρα στα Τσιγαρδέικα)

Κρήνες

Οι κρήνες του οικισμού αποτέλεσαν, όπως και είναι λογικό στους παραδοσιακούς οικισμούς, ένα σημαντικό τοπόσημο για κάθε γειτονιά, αλλά ταυτόχρονα και κοινωνικό χώρο, με την καθημερινή εξυπηρέτηση όλων ανεξαιρέτως των κατοίκων του οικισμού

Κρήνη Μαγδάλω:

Η κρήνη "Μαγδάλω" είναι από τα παλαιότερα στοιχεία του οικισμού. Σύμφωνα με προφορική μαρτυρία (4/11/2014)  το 1930 χτίστηκε το πέτρινο τμήμα της κρήνης και το 1993 οι πλαϊνοί τοίχοι και η στέγη, και τα δύο με πρωτοβουλία των κατοίκων της περιοχής. Η κρήνη έχει στο πίσω μέρος της δύο αγωγούς, οι οποίοι  καθαρίζονταν, από τις ρίζες της βλάστησης γύρω τους.

Συναντήσαμε  τον πρώην πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου, ο οποίος με προσωπική πρωτοβουλία έχει πλέον αναλάβει τη φροντίδα και συντήρηση της κρήνης. Από παιδί τον κατέβαζαν από μια καταπακτή στα κανάλια προκειμένου να τα καθαρίσει. Στο χέρι του κρατούσε μια δάδα και προχωρούσε προς το βάθος. Οι μεγαλύτεροι τον είχαν συμβουλέψει ότι το σβήσιμο της δάδας σήμανε και την έλλειψη οξυγόνου. Με αυτό το σημάδι σταματούσε τη δουλειά και έβγαινε πάλι στην επιφάνεια.

Τα τελευταία δύο χρόνια, λόγω της ανομβρίας, η κρήνη  έχει στερέψει. Χαρακτηριστική είναι η επιγραφή στο πάνω μέρος : 

"εκήνι που με ανέστισον

μαι έχουν Αναγκίλη

δια να κάνο Δροσερά

τα δηψασμένα χήλι"