ΤΟΠΟΣΗΜΑ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΓΑΠΗΣ
Η πλατεία Αγάπης αποτελεί την κεντρική πλατεία του χωριού, άρα και το βασικό πυρήνα κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής. Συνεπώς, δεν αποτελεί μόνο σημείο συνάντησης ή συνηθισμένο χώρο στάσης, αλλά κεντρικό σημείο ενδιαφέροντος. Η πλατεία συνεπώς αποκτά πολυδιάστατο χαρακτήρα που αφορά όλες τις κοινωνικές ομάδες, ανεξάρτητα φύλου ή ηλικίας.
Ακολουθεί μία συνοπτική ανάλυση των τοποσήμων που περιβάλλουν τα όρια της πλατείας Αγάπης.
- Η εκκλησία (Ναός του Τιμίου Προδρόμου): Με την ίδρυση του οικισμού, ανεγέρθηκε, κοντά στη θέση του σημερινού ναού, μικρό παρεκκλήσι, αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα. Στα τέλη όμως του 18ου αι., με την ανάπτυξη του οικισμού ανάκυψε η ανάγκη ανοικοδόμησης νέου, μεγαλύτερου ναού. Έτσι, το 1797 ξεκινά το χτίσιμο του Ναού του Τιμίου Προδρόμου, από το φημισμένο μάστορα Δήμο Ζαπανιώτη, και ολοκληρώνεται το 1802. Ο ναός είναι μία τρίκλιτη βασιλική, ξυλόστεγη. Περιέχει ένα εντυπωσιακό, ξυλόγλυπτο τέμπλο και διατηρεί όλες τις τοιχογραφίες της πλην αυτής του παντοκράτορα, η οποία καταστράφηκε από Γερμανούς το 1944, στην προσπάθειά τους να στερεώσουν τη σημαία τους στη στέγη της εκκλησίας. Το 1994, ο ναός χαρακτηρίζεται ως ιστορικό, διατηρητέο μνημείο. Λειτουργεί τακτικά μέχρι και σήμερα.
- Το σχολείο : Παρότι λειτουργούσε ως μονοθέσιο σχολείο, πλέον οι μαθητές μετακινούνται σε διπλανά χωριά και ο χώρος λειτουργεί ως πολιτιστικό κέντρο, μέχρι την ολοκλήρωση των νέων πολιτιστικών χώρων. Έτσι, το σχολείο μετατράπηκε σε σημαντικό πόλο έλξης και πυρήνα ζωής, τόσο για τους κατοίκους γενικότερα, όπως και για συγκροτημένους ομίλους/ομάδες (πχ. Ο σύλλογος «Οι αφέντρες των αφετών»). Ταυτόχρονα, η διαμόρφωση του υπαίθριου χώρου που το περιβάλλει με χώρους για παιχνίδι, το καθιστά ελκυστικό για τις νεαρές ηλικίες.
- Παραδοσιακή Ταβέρνα «Τα πέντε πλατάνια» : Λόγω της προνομιακής θέασης στον κόλπο του Παγασητικού, αποτελεί ένα από τα κύρια κέντρα εστίασης και κοινωνικών συναναστροφών, κυρίως κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών.
- Παραδοσιακό καφενείο «Στη ζωή» : Το καφενείο «Στη ζωή» παρουσιάζει τον τυπικό χαρακτήρα που έχει πάντα το καφενείο σε χωριά παρόμοια με τους Αφέτες. Ο περιορισμένος πληθυσμός και οι κοινές ασχολίες, καθιστούν το καφενείο ως το σημαντικότερο τοπόσημο για την ανταλλαγή απόψεων, τις κοινωνικές συναναστροφές και δραστηριότητες, αλλά ως το σημείο συνάντησης κατά τη διάρκεια γεγονότων μεγάλου ενδιαφέροντος.
- Πολιτιστικός Σύλλογος Αφετών – Μουσείο λαϊκής παράδοσης : Στα πλαίσια της ερευνητικής διαδικασίας είχαμε τη δυνατότητα να δούμε στο μουσείο λαϊκής παράδοσης φωτογραφικά τεκμήρια, καθώς και αντικείμενα ιστορικού ενδιαφέροντος, που σχετίζονται έντονα με όλες τις φάσεις ζωής του χωριού των Αφετών.
- Δημοτικό κτίριο Κωνσταντίνου Ζαφειρίου : Αποτελεί την έδρα του διοικητικού έργου των Αφετών, αλλά και σημείο ενδιαφέροντος για διαφορετικούς λόγους. Στην είσοδο του κτιρίου είναι αναρτημένοι πίνακες ανακοινώσεων που αφορούν τους κατοίκους του χωριού, συνεπώς το δημοτικό κτίριο αποκτά έντονο χαρακτήρα πληροφόρησης και συμμετοχής στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Επιπλέον, ο γενικός γιατρός που επισκέπτεται το χωριό περιστασιακά, χρησιμοποιεί τους χώρους του δημοτικού κτιρίου για την επαφή με τους ασθενείς. Με αυτό τον τρόπο, η σύνθετη σημασία του χώρου γίνεται πιο εμφανής.