Παρεμβάσεις στα υφιστάμενα κτίρια
Παρόλο που ο οικισμός διατηρεί σε μεγάλο βαθμό τον παραδοσιακό του χαρακτήρα, διακρίνονται κάποιες παρεμβάσεις στα προϋπάρχοντα κτίρια που προδίδουν τη σύγχρονη εποχή. Αυτές συγκεντρώνονται στις παρακάτω κατηγορίες:
Α. Η παραδοσιακή τοπική σχιστόπλακα στις στέγες αντικαθιστάται με κεραμίδι ή μια σύμμικτη κατασκευή που αποτελείται από μία ζώνη περίπου ενός μέτρου καλυμμένη με πέτρα και το υπόλοιπο της στέγης καλυμμένο με κεραμίδι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μάλιστα, στη θέση της πέτρας μπαίνουν ευτελή υλικά, όπως λαμαρίνα.
Β. Σε πολλά κτίρια προστίθενται μεταλλικές κατασκευές και πετάσματα
Γ. Πλήρωση ανοιγμάτων (μερική ή ολική), πολλές φορές με σύγχρονα υλικά και σε άλλες περιπτώσεις δημιουργία νέων.
Δ. Ενίσχυση των πρεκιών με σκυρόδεμα ή μεταλλική ενίσχυση από διπλό ταυ
Ε. Αντικατάσταση ή επιδιότθωση τοιχοποιίας με σύγχρονα υλικά
Ζ. Εξωτερική επένδυση τοιχοποιίας με σοβά, τσιμέντο ή και πέτρα
Η. Εγκατάσταση τεχνολογικών εξαρτημάτων (κεραίες, εξαρτήματα κλιματισμού και εξαερισμού κ.α.) σε εμφανή σημεία
Νέα κτίσματα
Πολλά νέα κτίσματα μιμούνται κάποια από τα χαρακτηριστικά στοιχεία των παραδοσιακών κατοικιών , συνήθως των αρχοντικών, όπως για παράδειγμα τα σαχνισιά. Σπανίως όμως ακολουθούν τα ουσιαστικότερα στοιχεία που δημιουργούν την πηλιωρείτικη αρχιτεκτονική, όπως είναι για παράδειγμα η τυπολογία της λειτουργικής διάταξης των κατοικιών. Είναι ακόμη παράδοξο το γεγονός ότι μιμούνται μορφολογικά στοιχεία που προκύπτουν από τον τρόπο δόμησης που επιτρέπει και ,πολλές φορές, επιβάλλει η πέτρα ως δομικό υλικό, χρησιμοποιώντας σύγχρονα υλικά, συνήθως οπλισμένο σκυρόδεμα και τούβλο.