Λαγκάδια (Τμήμα Α)

Συγκριτικοί Πίνακες Ανοιγμάτων

​Ανοίγματα

Τα ανοίγματα εμφανίζονται σε τέσσερις βασικές τυπολογίες, ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα του ιδιοκτήτη του σπιτιού. Η ποιότητα του ανοίγματος έγκειται στο πόσο καλά εφαρμόζουν τα κουφώματα σε αυτό και πόσο προστατεύονται από το κρύο. Οι βασικοί τύποι είναι:

-Ολόσωμο πρέκι-κούφωμα

Αυτός είναι ο τύπος με ητν ευκολότερη κατάσκευη και που χρησιμοποιείται στα πιο φτωχικά σπίτια ή στα λιγότερο σημαντικά ανοίγματα, όπως αυτά του κελαριού. Το πρέκι στην ουσία είναι ενιαίο με το πλαίσιο του ανοίγματος και συνήθως αντίστοιχο είναι και το κούφωμα, το οποίο στερεώνεται σε ξύλινες κλάπες ή καρφώνεται στον τοίχο με τζινέτι.

-Ημικυκλικό τόξο

Αυτός ο τύπος είναι αρκετά σπάνιος και συναντάται κυρίως σε ενοίγματα εμπορικών κτηρίων στην πρόσοψη με τον δρόμο. Είναι αρκετά δύσκολος στην κατασκευή,  καθώς απαιτείται πολύ επιδέξεια λάξευση των λίθων για να μπορέσουν να σταθούν σε τόξο με τέτοια χορδή. Αντιστοιχεί πιθανότατα σε ευκατάστατο ιδιοκτήτη.

-Ανακουφιστικό τόξο με ή χωρίς πλήρωση

Συνήθως ανακουφιστικό τόξο συναντάται σε κτήρια που φτιάχτηκαν από ικανούς μαστόρους. Ο τύπος αυτός είναι απαιτητικός στην κατασκευή αλλά έχει σημαντική στατική λειτουργία και αφήνει και χώρο για πιο ελεύθερη έκφραση μιας και η πλήρωση του τόξου αποκτά διακοσμητική σημασία. Στον τύπο αυτό παρατηρείται αλλοίωση σε ορισμένα παραδείγματα, μιας και η μορφή χρησιμοποιείται πλήρως διακοσμητικά χωρίς να έχει φέροντα ρόλο. Αυτά τα παραδείγματα είναι εύκολα αναγνωρίσιμα από το ότι το τόξο δεν πατάει πάνω στις παραστάδες του ανοίματος.

-Τοξωτό υπέρθυρο

Ο τύπος του τοξωτού υπέρθυρου παρουσιάζει μεγάλες ομοιότητες με το ημινκυκλικό τόξο, καθώς συναντάται και αυτός κυρίως στις ‘’δημόσιες’’ προσόψεις κτηρίων σε εμπορικούς δρόμους. Η κατασκευή του  είναι λιγότερο απαιτητική από του ημικυκλικού τόξου αλλά σίγουρα χρειάζεται σωστή λάξευση. Η στερέωση των παραστάδων του ανοίγματος γίνεται με τζινέτι.

πρέκι ανοίγματος, σκίτσο εργασίας
πρέκι ανοίγματος, σκίτσο εργασίας
πρέκι ανοίγματος, σκίτσο εργασίας
πρέκι ανοίγματος, σκίτσο εργασίας
ποδιά ανοίγματος, σκίτσο εργασίας
ποδιά ανοίγματος, σκίτσο εργασίας