Λαγκάδια (Τμήμα Α)

Βαθμός Αλλοίωσης

Τα κριτήρια βάσει των οποίων κατηγοριοποιήσαμε τις αλλοιώσεις, σχετίζονται κυρίως με την υλικότητα και τον όγκο των κτισμάτων. Καμία αλλοίωση θεωρήσαμε ότι δεν επιφέρουν τα ερείπια και τα πολύ καλά ανακαινισμένα παραδείγματα (εμφανής πέτρα, στέγη, μπαλκόνια στη θέση των παλιών). Ήπια αλλοίωση της εξωτερικής μορφής των κτιρίων θεωρήσαμε την περιορισμένη επέμβαση στα ανοίγματα (κουφώματα αλουμινίου), τις στέγες και το επίχρισμα σε λογικό βαθμό. Επιπλέον, ήπια αλλοίωση θεωρούμε τις προσθήκες που έχουν γίνει στον φέροντα οργανισμό των κτισμάτων με τρόπο που να εντάσσονται στο σύστημα δομής του κτηρίου, αντικαθιστώντας κυρίαρχα κατεστραμμένα στοιχεία με νέα αλλά με προσπάθεια να διατηρηθεί η λογική της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.  Μεγάλη αλλοίωση θεωρήσαμε ότι επιφέρει κατά κανόνα η προσθήκη όγκου, η χρήση άσχετων υλικών με τα παραδοσιακά (τούβλα, πλαστικό, μέταλλο, γυψοσανίδα κτλ), και η έντονη επένδυση, είτε πρόκειται για βαμμένα επιχρίσματα, είτε για πέτρινη επένδυση επί της πέτρας.

Σχετικά με τον βαθμό αλλοίωσης, ο οικισμός, παρουσιάζει παθογένεια. Η συντριπτική πλειοψηφία των κτισμάτων έχουν υποστεί τουλάχιστον μια επέμβαση ενώ, δεν είναι σπάνιες οι εκτεταμένες επεμβάσεις σε επίπεδο όγκου. Όπως φαίνεται και από το διάγραμμα  τα κτίσματα με έντονη αλλοίωση αποτελούν το 58,7% του συνολικού αριθμού των κτιρίων ένα ποσοστό το οποίο είναι αρκετά μεγάλο καθώς τα κτίσματα με ήπια αλλοίωση και τα κτίσματα χωρίς καμία αλλοίωση αποτελούν μόνο το 20,1% και το 21,2% αντίστοιχα του συνόλου.  

Είναι σαφές ότι οι αλλοιώσεις έχουν προκύψει από παρεμβάσεις που στοχεύουν στο να γίνει το κτήριο πιο βιώσιμο με όσο το δυνατόν οικονομικότερα μέσα (π,χ, κουφώματα, μπαλκόνια). Μπορούμε λοιπόν να πούμε ότι ο χαρακτήρας του οικισμού ναι μεν είναι αλλοιωμένος από τις επεμβάσεις των κατοίκων οι οποίες ίσως δεν είναι σύμφωνες με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και πολλές φορές φαίνονται πρόχειρες, όμως οι αλλοιώσεις  είναι αναστρέψιμες στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων και  το χωριό έχει κρατηθεί ζωντανό αφού με αυτές τις επεμβάσεις έχει δοθεί η δυνατότητα πολλά σπίτια να κατοικούνται ακόμα.

Γενικός χάρτης βαθμού αλλοίωσης
Γενικός χάρτης βαθμού αλλοίωσης
Διάγραμμα αλλοίωσης κτηρίων
Διάγραμμα αλλοίωσης κτηρίων