Λαγκάδια (Τμήμα Α)

Εξώστες

Φέρων οργανισμός ξύλινου μπαλκονιού νεώτερης κατασκευής. Φέρων οργανισμός ξύλινου μπαλκονιού. Λεπτομέρεια προσθήκης μεταλλικού μπαλκονιούΝέος ξύλινος εξώστηςΝέος ξύλινος εξώστηςΠαλιός εξώστηςΠαλιός εξώστηςΠαλιός εξώστηςΛεπτομέρεια έδρασης αντηρίδας στην λιθοδομή

Εξώστες

Το παραδοσικό σπίτι στα Λαγκάδια έχει ξύλινο εξώστη. Αυτός αποτελείται από δοκάρια που πακτώνονται στον τοίχο και εδράζονται σε ξύλινες αντηρίδες, πάνω στα οποία καρφώνεται ξύλινο σανίδωμα. Πάνω στα δοκάρια πατάνε λεπτά ξύλινα υποστηλώματα που φέρουν την επέκταση της στέγης που καλύπτει το μπαλκόνι. Το στηθαίο κατασκευάζεται από μεταλλικές ράβδους που καρφώνονται πάνω στο δάπεδο του μπαλκονιού και στην κουπαστή.

Συνηθισμένη παρέμβαση στα μπαλκόνια είναι η αντικατάσταση του αρχικού ξύλινου φορέα με πλάκα και δοκούς από οπλισμένο σκυρόδεμα. Σε κάποιες περιπτώσεις ανακατασκευάζεται ξύλινος εξώστης. Μια αστοχία που εμφανίζεται συχνά σε αυτές τις νέες ξύλινες κατασκευές είναι η χρήση αντηρίδων -που λόγω ανωτέρων υλικών δεν χρειάζονται- και μάλιστα η λανθασμένη τοποθέτησή τους χωρίς άμεση σταστική σχέση με τις δοκούς.