Οι Καλαρρύτες έχουν χαρακτηριστεί ως ένας διατηρητέος οικισμός άρρηκτα συνδεδεμένος με το φυσικό τοπίο. Τόσο τα κτίσματα όσο και ο δημόσιος χώρος έχουν υποστεί λίγες επεμβάσεις, οι οποίες συνήθως ακολουθούν το γενικότερο πρότυπο κατασκευής και την αισθητική του οικισμού. Όμως στις μέρες μας, τα υλικά που προμηθεύονταν οι άνθρωποι από το φυσικό περιβάλλον τα παλαιότερα χρόνια, βρίσκονται πλέον στην αγορά με πολύ μεγάλα κόστη. Αυτό ώθησε τους ανθρώπους μερικές φορές να επέμβουν στον οικισμό χρησιμοποιώντας άλλα υλικά οικονομικότερα.
Πιο συγκεκριμένα, οι επεμβάσεις στον οικισμό μπορούν να χωριστούν σε δύο κατηγορίες, σε αυτές που αφορούν τον δημόσιο χώρο και σε εκείνες που σχετίζονται κτίσματα. Όσον αφορά τον δημόσιο χώρο, παρατηρείται σε κάποια σημεία του οικισμού προσθήκη ασφάλτινου τμήματος στον δρόμο για την διέλευση οχημάτων και σε άλλα σημεία για την επέκταση του πλάτους του δρόμου. Επίσης παρατηρείται και η κατασκευή τοιχίων/μαντρών στα όρια οικοπέδων, γεγονός που ιδιωτικοποιεί ένα κτίσμα και ταυτόχρονα αλλάζει την ρυμοτομία των δρόμων.
Όσον αφορά τα κτίσματα, διακρίνονται επεμβάσεις τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό τους. Σε αρκετές κατοικίες έχει γίνει προσθήκη όγκων, με συνήθως δευτερεύουσα χρήση (αποθήκες, WC) με πιο σύγχρονα υλικά όπως το σκυρόδεμα. Επίσης, παρατηρείται ότι σε κάποιες οικίες που υπήρχε ανάγκη για αντικατάσταση ή συμπλήρωση τμήματος της στέγης, αντί να χρησιμοποιηθεί σχιστόλιθος γίνεται χρήση άλλων οικονομικότερων υλικών. Αντίστοιχα και για τοίχους ή τμήματα αυτών, αντί να συνεχιστεί η κατασκευή με φυσικούς λίθους, χρησιμοποιούνται μερικές φορές τσιμεντόλιθοι ή σκυρόδεμα. Σε άλλα τμήματα γίνεται προσθήκη λίθων αλλά με διαφορετική δομή από την προϋπάρχουσα. Όσον αφορά εσωτερικούς τοίχους και τα δάπεδα έχουν γίνει τροποποιήσεις στην υλικότητα ή έχουν γίνει προσθαφαιρέσεις τμημάτων. Επιπλέον, όσον αφορά τα ανοίγματα των κτισμάτων, σε κάποια στα οποία έχει καταστραφεί το πρέκι, τοποθετούνται υλικά όπως σκυρόδεμα για σταθεροποίηση. Ένα ακόμα στοιχείο που έχει προστεθεί σε κάποια ανοίγματα είναι η τοποθέτηση φύλλων λαμαρίνας στο εξωτερικό τους για να προστατεύονται κατά τον χειμώνα. Τέλος, σε σκάλες εξωτερικού χώρου έχουν γίνει προσθήκες από τσιμεντόλιθους ή και σκυρόδεμα.
Οι επεμβάσεις αυτές μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με τον βαθμό έντασης τους, σε ήπιες, μέτριες και έντονες. Ήπιες θεωρούνται εκείνες που δεν βλάπτουν την συνολική εικόνα του οικισμού και συνήθως δεν είναι μόνιμες, όπως η τοποθέτηση λαμαρινών στα ανοίγματα και η τροποποίηση των εσωτερικών τοίχων και δαπέδων. Στις μέτριες μπορούν να αντιστοιχίσουν η διαφορετική υλικότητα στις στέγες, η διαφορετική δομή των λίθων των εξωτερικών τοίχων και η τοποθέτηση μπετονένιου πρεκιού στα ανοίγματα. Τέλος σαν έντονη παρέμβαση μπορεί να θεωρηθεί η αλλοίωση των δρόμων, η προσθήκη όγκων στα οικόπεδα (αλλοίωση του σχήματος παραδοσιακής κάτοψης) και η τοιχοποιία από σκυρόδεμα ή τσιμεντόλιθους.