Καλαρρύτες (Τμήμα Α)

Στέγες

Τρισδιάστατο Σχέδιο στέγης 1Σχέδια στέγης 1Σκίτσο στέγης 1 που έχει καταστραφείΣχέδιο στέγης 2 (με τυπικό ζευκτό)Στέγη ημιυπαίθριου χώρου Αγίου Νικολάου

Οι στέγες του οικισμού είναι κατασκευασμένες από ξύλινο σκελετό και επικαλύπτονται με σχιστόπλακες. Αυτό είναι και ένα από τα στοιχεία που δίνει τον μοναδικό αυτό χαρακτήρα και την απαράμιλλη ομορφιά στους Καλαρρύτες.

Για τη διαμόρφωση της στέγης, οι οριζόντιες ξυλοδεσιές στο ανώτατο επίπεδο της πέτρινης (φέρουσας) τοιχοποιίας λειτουργούν και ως βάση για την κατασκευή της. Πάνω σε αυτές στηρίζονται οριζόντια δοκάρια -παράλληλα προς το μικρότερο μήκος της τοιχοποιίας-  και κεκλιμένα δοκάρια. Έτσι,  προς την στενή πλευρά του κτιρίου δημιουργούνται παράλληλα τριγωνικά επίπεδα, στις  πλευρές των οποίων διαμορφώνεται εν ακολουθία το πέτσωμα, από ορθογωνικής διατομής ξύλινες δοκούς. Κάθετα προς το στενό μέτωπο τοποθετούνται με παρόμοιο τρόπο ξύλινες κεκλιμένες δοκοί και πάνω από αυτές το αντίστοιχο πέτσωμα. Με τον τρόπο αυτό, προκύπτουν τετράριχτες στέγες. Τέλος, πάνω από τον ξύλινο αυτό σκελετό τοποθετούνται οι σχιστόπλακες, οι οποίες επικαλύπτονται η μια ως προς την αμέσως επόμενη τόσο για στατικούς λόγους, όσο και για την αποτελεσματική απορροή των όμβριων υδάτων και του χιονιού. Αν η επικάλυψή τους περιοριζόταν σε επιφάνεια, τότε θα υπήρχε ο κίνδυνος τα νερά να εισχωρήσουν στο εσωτερικό, καταστρέφοντας την κατασκευή και υποβιβάζοντας τις συνθήκες διαβίωσης. 

Ο τρόπος σύνδεση των κεκλιμένων και των οριζοντίων διαφέρει από παράδειγμα σε παράδειγμα. Η κλίση τους υπολογίζεται περίπου στο 46% (25˚).

Μια μη τυπική μορφή ακολουθεί η στέγη του ημιηπαίθριου χώρου του Αγίου Νικολάου. Το δομικό σύστημα παραμένει το ίδιο, με τα παράλληλα τριγωνικά επίεδα να εδράζονται στο ανώτατο τμήμα της πέτρινης τοξοστοιχίας. Ωστόσο, ο τεγοστάτης είναι κεκλιμένος, ώστε να δίνει την εντύπωση της αντηρίδας.