Οι Καλαρρύτες, γνώρισαν έντονη ακμή μετά την ίδρυση τους, κυρίως τον 18ο – 19ο αιώνα. Μετά τον πόλεμο του 1940, αρκετοί πολίτες κατέφυγαν στον οικισμό για να προστατευτούν. Ωστόσο η συγκυριακή αύξηση του πληθυσμού δεν θα έχει συνέχεια. Το σχολείο, μη έχοντας μαθητές κλείνει οριστικά. Οι Καλαρρύτες δεν μπόρεσαν να παραμείνουν ακμαίοι. Οι παραδοσιακές γιορτές, τα πανηγύρια και το μονοπάτι για πεζοπορία προς Συρράκο προσελκύουν κόσμο, κάποιες μέρες τον χρόνο, θυμίζοντας στους εναπομείναντες κατοίκους, τις ένδοξες μέρες του οικισμού.
Το κύριο επάγγελμα των κατοίκων των Καλαρρυτών ήταν και είναι αυτό του κτηνοτρόφου. Επίσης φημίζονταν για την ενασχόληση τους με την αργυροχρυσοχοία, ένα επάγγελμα στο οποίο διέπρεψαν. Οι Καλαρρυτιανοί ήταν και βιοτέχνες, χρυσοκεντητάδες και έμποροι. Σημαντικό επάγγελμα ήταν και αυτό του αγωγιάτη, που συνεχίζει και υπάρχει ακόμη, εντός του οικισμού.
Κύρια ενασχόληση τους είναι η κτηνοτροφία. Οι Καλαρρύτες, λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, είναι ιδανική περιοχή για νομαδική κτηνοτροφία. Στα ορεινά βοσκοτόπια ανεβαίνουν τα κοπάδια από τα μέσα Μαΐου και κατεβαίνουν στα μέσα Οκτωβρίου. Πλέον, ελάχιστοι είναι εκείνοι που ασχολούνται με την παραγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων. Η κοινότητα των Καλαρρυτών είναι γνωστή για το μπούτσικο, πρόβατο Καλαρρυτινής προέλευσης, προστατευόμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα βόσκουν περίπου 5.000 αιγοπρόβατα στα βοσκοτόπια.
Η αργυροχρυσοχοία στους Καλαρρύτες άνθισε στα μέσα του 17ου αιώνα. Οι Γιαννιώτες έμποροι τους προμήθευαν ασήμι και χρυσό, που εισαγόταν από τη Νάπολη και τη Βενετία. Ο οίκος Bulgari, με ελληνικές ρίζες, ξεκινάει τη διαδρομή του στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο ιδρυτής τουΣωτήριος Βούλγαρης γεννήθηκε στο χωριό αυτό. Άφησε πίσω την ηπειρώτικη πατρίδα του, έφτασε στην Ιταλία και άνοιξε το πρώτο του κατάστημα στη Ρώμη το 1884.
Για τη διεξαγωγή του εμπορίου, αλλά και τη διακίνηση των ανθρώπων, αναπτύχθηκε από τον 18ο μέχρι και τον 20ο αιώνα, το επάγγελμα των αγωγιατών, κατοίκων που διέθεταν ζώα για μεταφορές. Σήμερα οι μεταφορές αγαθών μέσα στον οικισμό εξακολουθούν να γίνονται με τα ζώα που διαθέτει ο τελευταίος αγωγιάτης των Καλαρρυτών, Κώστας Μπακαγιάννης.