Ακαμάτρα (Τμήμα Β)

Βαθμός Αλλοίωσης

Χάρτης παραδοσιακών κτιρίων που έχουν υποστεί επεμβάσεις.Χάρτης σύγχρονων κτιρίων που εντάσσονται στην αρχιτεκτονική του οικισμού.Παράδειγμα ερειπωμένου κτιρίου.Παράδειγμα παραδοσιακού κτιρίου με επεμβάσεις που δεν αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική του.Παράδειγμα παραδοσιακού κτιρίου χωρίς επεμβάσεις.Παράδειγμα σύγχρονου κτιρίου που δεν εντάσσεται στην αρχιτεκτονική του οικισμού.Παράδειγμα σύγχρονου κτιρίου που εντάσσεται στην αρχιτεκτονική του οικισμού.

Παραδοσιακά κτίρια χωρίς ή με επεμβάσεις βρίσκονται διάσπαρτα. Τα περισσότερα από αυτά είναι κτίρια με επεμβάσεις  που δεν αλλοιώνουν την αρχιτεκτονική του οικισμού.

Σε ίδιο σχεδόν ποσοστό με τα παραδοσιακά κτίρια βρίσκονται και τα νέα κτίρια του οικισμού με τη πλειονότητα αυτών να εντάσσονται αρμονικά στην αρχιτεκτονική του τόπου.

Παραδείγματα:

ΕΡΕΙΠΙΟ: Κτίριο που δεν κατοικείται πια, σε άθλια κατάσταση με γκρεμισμένους τοίχους και παράθυρα.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΜΕ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΛΛΟΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ: Κτίριο σε καλή κατάσταση που έχουν επέμβει αρχιτεκτονικά, χωρίς όμως να αλλοιωθεί η αρχική του παραδοσιακή μορφή.

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΚΤΙΡΙΟ ΧΩΡΙΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ: Κτίριο σε καλή κατάσταση που δεν έχουν επέμβει αρχιτεκτονικά και εξακολουθεί να διατηρεί την παραδοσιακή του μορφή.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ: Κτίριο που κτίστηκε μεταγενέστερα και δεν παρουσιάζει παραδοσιακά στοιχεία της Ικαριώτικης αρχιτεκτονικής.

ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΤΙΡΙΟ ΠΟΥ ΕΝΤΑΣΣΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ: Κτίριο που κτίστηκε μεταγενέστερα και αλλά παρουσιάζει παραδοσιακά στοιχεία της Ικαριώτικης αρχιτεκτονικής