Αρέθουσα

Στέγη-Δοκάρια-Πατώματα

Αξονομετρικό κατασκευής στέγηςΣκίτσο κατασκευαστικών στοιχείων στέγης Τύποι πρεκιών παραθύρων Σύνδεση δοκαριών με κατακόρυφα στοιχείαΣτέγηΣτέγηΣτέγη

Οριζόντια δομικά Στοιχεία

Ως οριζόντια δομικά στοιχεία ορίζονται τα πρέκια των παραθύρων και των θυρών, τα ξύλινα πατώματα στα πατάρια, οι κύριοι και δευτερεύοντες δοκοί στήριξης της στέγης, καθώς και οι στρώσεις επικάλυψης της.

Τα πρέκια των παραθύρων και των θυρών είναι συνήθως πέτρινα ή ξύλινα, προσφέροντας αντιστήριξη της τοιχοποιΐας στα ανοίγματα. Ακόμη, σε κτήρια των αρχών του 20ου αιώνα εντοπίζονται και πρέκια από χαλύβδινες διατομές.

Τα ξύλινα πατώματα στα πατάρια αποτελούνται από κυκλικές ξύλινες φέρουσες διατομές και φυσικά ξύλινα μαδέρια, καρφωτά πάνω στα δοκάρια του παταριού. Οι κυκλικές ξύλινες διατομές είναι συνήθως διαμέτρου 15εκ. και γίνονται «χωνευτές» με ειδικές εσοχές στις πλευρικές φέρουσες τοιχοποιΐες.

Τα αντίστοιχα κύρια φέρουσα δοκάρια στις στέγες είναι μεγαλύτερων διαστάσεων. Πρόκειται για δοκάρια φυσικής καστανιάς, διαμέτρου περίπου 30εκ., τα οποία «χωνεύονται» αντίστοιχα σε εσοχές των πλευρικών τοίχων. Τα ζευκτά γίνονται με μικρότερες κυκλικές διατομές, διαμέτρου περίπου 15εκ., τα οποία καρφώνονται από την μία πλευρά πάνω στο κύριο δοκάρι, ενώ τοποθετούνται σε ειδικές εσοχές αντίστοιχα στα πλευρικά τοιχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στα κτίρια των αρχών του 20ου αιώνα συναντώνται αντίστοιχα και χαλύβδινες διατομές ως κύρια δοκάρια υποστήριξης της στέγης.

Η πρώτη στρώση επικάλυψης της στέγης γίνεται με φυσική καλαμωτή, ως ένα φίλτρο μεταξύ των φερόντων στοιχείων της στέγης και της τελικής επικάλυψη. Η στέγη καλύπτεται τελικά με πέτρινες πλάκες (κυρίως σχιστόλιθο) ενώ εντοπίζονται και παραδείγματα όπου γίνεται η κάλυψη με βυζαντινό, ρωμαϊκό ή γαλλικό κεραμίδι.