Αρέθουσα

Πλατείες - Πλατώματα - Ελεύθεροι Χώροι

Διάγραμμα Δημόσιου-Ιδιωτικού

Η πολεοδόμηση του οικισμού συναρθρώνεται κυρίως από ιδιωτικές κατοικίες με τη συνοδεία εξωτερικών χώρων εκτόνωσης (αυλών). Οι αυλές ωστόσο βρίσκονται συνήθως σε άμεση επικοινωνία με τα ανοικτά μονοπάτια που οδηγούν από το ένα οίκημα στο άλλο. Η πρόσβαση τους είναι κυρίως ανοικτή, ενώ υπάρχουν και μονοπάτια που είναι κλειστά (κυρίως σε αυστηρά οριοθετημένες – κλειστές ιδιοκτησίες, σε απόσταση από το κέντρο του χωριού).

Ακόμη, υφίστανται κτίρια – χώροι με δημόσιο χαρακτήρα (π.χ. η ενορία της Αγίας Μαρίνας, το δημοτικό σχολείο, το κτίριο πολιτιστικού συλλόγου) μικρής κυρίως κλίμακας, με εξαίρεση την εμβληματική εκκλησία του χωριού. Τα κτίρια αυτά συνοδεύονται με εξωτερικό χώρο εκτόνωσης με ανοιχτή πρόσβαση, κυρίως πλακόστρωτοι (όπως η πλατεία του χωριού ή ο υπαίθριος χώρος εξωτερικά της εκκλησίας), αλλά και με στρώση σκυροδέματος ή ασφάλτου (π.χ. το προαύλιο του δημοτικού σχολείου).

Η πρόσβαση σε αυτούς τους χώρους γίνεται κυρίως από τον δημόσιο δρόμο στον άξονα Βορρά – Νότου του χωριού (επέκταση επαρχιακού δρόμου).