Γενικά
Στον οικισμό του Τσεπελόβου παρατηρεί κανείς διαφορετικές διατάξεις ανοιχτών χώρων, είτε αυτοί είναι κήποι, είτε αυλές, είτε ακόμη και λιθόστρωτες περιοχές. Για παράδειγμα άλλοτε οι αυλές πλαισιώνουν όλο το κτήριο κι άλλοτε υπάρχουν ανεξάρτητοι εξωτερικοί χώροι. Αυτό εξαρτάται απότη θέση του κτηρίου στο οικόπεδο. Παράγοντες για την τοποθέτηση των κτιρίων σε αυτό, ήταν το ανάγλυφο του εδάφους, ο προσανατολισμός, καθώς και τα γειτονικά κτίρια.
Ανάλογα με την τοποθέτηση του κτηρίου στον χωριό και την κοινωνική θέση του ιδιοκτήτη, ανάλογη είναι και η χρήση αυτού του χώρου και το μέγεθος του σε σχέση με το κτίριο. Άλλοτε είναι πιο ιδιωτικοί, κι άλλοτε με πιο δημόσιο χαρακτήρα. Οι χώροι αυτοί κυρίως οριοθετούνται με κάποια διαμορφωμένα όρια, τις μάντρες.
Στην αυλή παρατηρεί κανείς τη φύτευση οπωροκηπευτικών, ενώ στον κήπο φύτευση λουλουδιών, καθώς και ύπαρξη βοηθητικών χώρων. Στην αυλή συγκεντρώνεται κυρίως η υπαίθρια κοινωνική ζωή των κατοίκων. Επιπλέον, μπορεί να έχουν στέγαστρα, είτε πετρόκτιστα, είτε πιο πρόχειρες κατασκευές.
Παρατηρείται ακόμη ότι τα εξοχικά σπίτια νοικιάζουν την αυλή τους σε μόνιμους κατοίκους για την αξιοποίηση του χώρου στην καλλιέργεια οπωροκηπευτικών.
Στα πιο κάτω παραδείγματα τυπολογίας που έχουν επιλεχθεί, διαφαίνονται η λιθόστρωτη αυλή (μπορντώ χρώμα), η αυλή (πορτοκαλί χρώμα) και ο κήπος (ροζ χρώμα).
Έντονη υπαίθρια κοινωνική ζωή
Σε ορισμένα κτίρια παρατηρείται σχετικά μεγάλη έκταση υπαίθριου ιδιωτικού χώρου και κυρίως λιθόστρωτης αυλής. Τα σπίτια αυτά κατά την πλειοψηφία τους είναι αρχοντικά. Αυτοί οι χώροι, είτε ενώνονται μεταξύ τους, είτε είναι ανεξάρτητοι. Με άλλα λόγια μπορεί να υπάρχει και αυλή στην μπροστινή όψη, αλλά και στην πίσω. Έτσι, αντιλαμβάνεται κανείς πως σε αυτά τα κτίρια η υπαίθρια κοινωνική ζωή έχει σημαντικό ρόλο, και ταυτόχρονα πολυποίκιλη. Για άλλες χρήσεις αξιοποιείται η μία αυλή, και για διαφορετικές η άλλη. Παράλληλα, μπορεί να υπάρχει και μια έκταση φυτεμένης αυλής και πιο σπάνια κήπου
Απουσία υπαίθριου κοινωνικού χώρου
Μερικά κτίρια πλαισιώνονταιι από υπαίθριους χώρους με κύρια χρήση αυτή της αυλής. Αυτό συναντάται κυρίως στα κτίρια που έχουν πιο αγροτικό χαρακτήρα. Το λιθόστρωτο δάπεδο περιορίζεται στην μία όψη με τη συγκέντρωση εκεί και των βοηθητικών χώρων. Αυτό οφείλεται στην ανάγκη αξιοποίησης του υπαίθριου χώρου προς όφελος των ιδιοκτητών για την εξασφάλιση τροφής και βιοπορισμού.
Ελεύθεροι χώροι σε επικοινωνία με το δημόσιο
Σε ορισμένα κτίρια παρατηρείται η ύπαρξη εξωτερικού χώρου με τελείως δημόσιο χαρακτήρα. Ενώ αυτό ανήκει στον ιδιοκτήτη του κτιρίου, ο χώρος αυτός φαίνεται να λειτουργεί σαν πρασιά, χώρος δηλάδή με λουλούδια.