Ρεντίνα (Τμήμα Α)

Εξώστες

Εξώστης εισόδου με στήριξηΕξώστης εν προβόλοΕξώστης εν προβόλοΕξώστης εν προβόλοΕξώστης εν προβόλοΌψη εξώστη με στήριξηΌψη εξώστη Πλάγια όψη εξώστη εν προβόλοΠλάγια όψη εξώστη εν προβόλοΤρόποι σύνδεσης στοιχείωνΚατασκευαστικές λεπτομέρειες

Χαρακτηριστικό στοιχείο των κατοικιών είναι οι εξώστες στην κύρια όψη. Λειτουργούν είτε ως είσοδος, όταν η κύρια είσοδος είναι στον όροφο, είτε ως εξώστες με άλλες χρήσεις.

Οι εξώστες πέρα από την διαφοροποίηση τους όσο αφορά της χρήση τους, διαχωρίζονται και με βάση την κατασκευή τους. Υπάρχουν δύο τύποι, ο πρόβολος και ο τύπος που στηρίζεται σε υποστυλώματα. Και στις δύο περιπτώσεις τα βασικά δοκάρια εισέρχονται στους τοίχους και φαίνονται εσωτερικά. Πάνω στα δοκάρια στρώνονται οι σανίδες που αποτελούν το τελικό δάπεδο.

Διαφοροποίηση εντοπίζεται και στον τρόπο στέγασης μορφολογικά και κατασκευαστικά. Μορφολογικά εντοπίζονται δίριχτες και μονόριχτες στεγάσεις. Κατασκευαστικά η διαφορά εντοπίζεται στην κάλυψη των στεγάσεων. Στην πρώτη περίπτωση το υλικό κάλυψης τοποθετείται κατευθείαν στις δοκίδες, και υπάρχει μια επιφάνεια που καλύπτει τις δοκίδες στο κάτω μέρος. Στην δεύτερη περίπτωση δημιουργείται ένα πέτσωμα με σανίδες πάνω στις οποίες τοποθετείται το υλικό κάλυψης.

 Οι εξώστες συνοδεύονται σχεδόν πάντα από διακοσμητικά στοιχεία, μέρος των οποίων αποτελούν τα κιγκλιδώματα μεταλλικά ή ξύλινα.