Ρεντίνα (Τμήμα Α)

Στέγες

Αξονομετρικό στέγηςΜορφολογικές και κατασκευαστικές λεπτομέρειες στεγώνΚάλυψη με κεραμίδιΥλικό επικάλυψης: ΚεραμίδιΓείσο

Όλα τα κτήρια είχαν στέγες. Κυρίαρχη μορφή στεγών ήταν οι τετράριχτες. Πολύ λίγες ήταν οι τρίριχτες και ελάχιστες οι δίριχτες, οι οποίες ήταν κυρίως σε αποθήκες και βοηθητικούς χώρους. 

Η φέρουσα κατασκευή των στεγών ήταν εξολοκλήρου ξύλινη. Εντοπίσαμε διαφορετικές τυπολογίες ζευκτών, όπως φαίνονται στα σκίτσα. Οι διαφορές μεταξύ τους διακρίνονται στον τρόπο μεταφοράς των φορτίων της κατασκευής.

 Στις περισσότερες περιπτώσεις στο σημείο που ο ελκυστήρας εδράζεται υπάρχει στρωτήρας. Υπήρχαν και περιπτώσεις που ο στρωτήρας απουσίαζε και ο ελκυστήρας εδραζόταν απευθείας στην τοιχοποιία, με αποτέλεσμα η κατασκευή να είναι ελλιπής και η απουσία αυτή να αποτελεί ένα από τα βασικά αίτια αστοχίας, του όλου συστήματος.

Όσον αφορά το γείσο, παρατηρήθηκαν περιπτώσεις απουσίας του, ώστε να διακρίνονται οι αμείβοντες και οι τεγίδες της στέγης.

Η κάλυψη των στεγών είναι πάντα με κεραμίδι, το οποίο τοποθετείται απευθείας στις τεγίδες.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν μπορούμε να διακρίνουμε το σύστημα κατασκευής της στέγης εσωτερικά, διότι υπάρχει οροφή.