Ρεντίνα (Τμήμα Α)

Πατώματα

Έδραση πατωμάτων στις τοιχοποιίες και τοποθέτηση σανιδώνΔοκάρια πατώματοςΚάθετο στα δοκάρια ξύλοΣοβατεπί

Διακρίνονται δύο τύποι πατωμάτων. Τα πατώματα που μεταφέρουν τα φορτία τους κατευθείαν στους εξωτερικούς τοίχους και αυτά στα οποία υπάρχουν ενδιάμεσα ξύλινα υποστυλώματα.

Επικρατέστερη τυπολογία είναι η πρώτη. Μεγάλα οριζόντια δοκάρια εισέρχονται στους τοίχους είτε μέχρι περίπου το μέσο, είτε μέχρι έξω. Στην δεύτερη περίπτωση διακρίνουμε τα δοκάρια αυτά στην όψη του κτηρίου. Όταν τα δοκάρια δεν είναι αρκετά μεγάλα σε μήκος τότε για να καλυφθεί το απαραίτητο μήκος τοποθετούνται δύο ξύλα. Στο σημείο της ένωσης τους διέρχεται ένα άλλο ξύλο κάθετο προς αυτά που παρεισδύει στους εξωτερικούς τοίχους με τη λογική των δοκαριών. Το ξύλο αυτό ενισχύει την σύνδεση των δοκαριών και εμποδίζει την αστοχία της κατασκευής.  Πάνω στα φέροντα δοκάρια καρφώνονται οι ξύλινες σανίδες που αποτελούν την τελική επιφάνεια του πατώματος.

Στην περίπτωση του πατώματος με υποστυλώματα, η βασική λογική είναι η ίδια, με τη διαφορά ότι στο σημείο που υπάρχουν τα υποστυλώματα, υπάρχει μια κατασκευή τα «μαξιλάρια» που αποτρέπουν την διάτρηση των δοκαριών.