Κανάλια (Τμήμα Α)

Τοιχοποιία

Λεπτομέρεια ξυλοδεσιάςΓωνία λιθοδομής και στέγηΛεπτομέρεια λιθοδομήςΔιάταξη γωνίαςΛεπτομέρεια γωνίας με τα κεραμίδιαΜεταλλική πεταλούδα για ενίσχυση έναντι σεισμού

Χαρακτηριστικό των παραδοσιακών κτιρίων στον οικισμό των Καναλίων είναι οι μεγάλοι λίθινοι τοίχοι, πλάτους 50 με 60 εκατοστά, με κύριο συνδετικό υλικό την λάσπη. Στα σημεία που διαμορφώνονται ανοίγματα, σχηματίζεται συνήθως ένα τόξο στο πρέκι -αποσκοπεί στην βέλτιστη ανάλυση των κατακόρυφων και οριζόντιων δυνάμεων που δέχεται το άνοιγμα- ή τοποθετούνται ξύλα για την στήριξη των λίθων. Σε πολλές περιπτώσεις στο ύψος της ποδιάς, του πρεκιού ,ή και ενδιάμεσα, τοποθετούνται ξύλινες δοκοί που ονομάζονται 'ξυλοδεσιές' και συμβάλλουν στην αντοχή του τοίχου έναντι σε εφελκυσμό και κάμψη σε περίπτωση σεισμού.

Στο σημείο της γωνίας του κτιρίου υπάρχει μια ειδική τοποθέτηση των λίθων. Οι πέτρες είναι συνήθως περισσότερο επεξεργασμένες και μεγαλύτερες με ορθογωνικό σχήμα. για το σχηματισμό της γωνίας τοποθετούνται η μία πάνω στην άλλη, με τους διαμήκεις άξονες κάθετους μεταξύ τους. Σε ορισμένα σημεία όπως οι γωνίες και τα πλαίσια των ανοιγμάτων υπάρχουν μεταλλικές πεταλούδες για την ενίσχυση της λίθινης τοιχοποιίας έναντι σεισμού.