Κανάλια (Τμήμα Α)

Γεωγραφική Θέση - Επικοινωνία - Προσβάσεις

Τα Κανάλια Καρδίτσας είναι οικισμός του γεωγραφικού διαμερίσματος της Θεσσαλίας και πιο συγκεκριμένα του νομού Καρδίτσας. Ανήκουν στον δήμο Μουζακίου και την δημοτική ενότητα Ιθώμης, όπως ορίστηκε το 2010 από το πρόγραμμα Καλλικράτης. Με αυτό το πρόγραμμα καταργήθηκε ο δήμος Ιθώμης στον οποίον ανήκαν παλαιότερα.

Τα Κανάλια απέχουν μόλις 14 χιλιόμετρα από την πόλη της Καρδίτσας και 22 χιλιόμετρα από τα Τρίκαλα Θεσσαλίας. Η πρόσβαση σε αυτά από την Καρδίτσα μπορεί να γίνει μέσω της επαρχιακής οδού Καρδίτσας – Αργιθέας ενώ από τα Τρίκαλα μέσω της επαρχιακής οδού Τρικάλων – Καρδίτσας και ύστερα μέσω της επαρχιακής οδού Μαγούλας – Μακρυχωρίου.

Το χωριό μας είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στους βορειοδυτικούς πρόποδες των Αγράφων και βρίσκεται σε υψόμετρο προσεγγιστικά 350 μέτρων. Πιο συγκεκριμένα η πλατεία βρίσκεται σε υψόμετρο 329 μέτρων ενώ το εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία σε υψόμετρο 424 μέτρων. Το χωριό απλώνεται σε τρεις «ραχοκοκαλιές», όπως θα τις περιέγραφε κανείς, οι οποίες χωρίζονται από δύο μεγάλες χαράδρες. Οι «ραχοκοκαλιές» αυτές συναντώνται στο ύψος του κεντρικού δρόμου του χωριού.

Τα Κανάλια αποτελούν ένα από τα πιο όμορφα χωριά της περιοχής καθώς με την αμφιθεατρική του οργάνωση που προσαρμόζεται στην έντονη κλίση του εδάφους αποκτά θέα προς τον Θεσσαλικό κάμπο. Μερικά γειτονικά χωριά με τα οποία τα Κανάλια έχουν οπτική σχέση είναι το Φανάρι και η Λοξάδα. 

Τοποθεσία οικισμού στην Ελλάδα
Τοποθεσία οικισμού στην Ελλάδα
Τοποθεσία οικισμού σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή και την πόλη της Καρδίτσας
Τοποθεσία οικισμού σε σχέση με την ευρύτερη περιοχή και την πόλη της Καρδίτσας
Χάρτης οικισμού Καναλίων
Χάρτης οικισμού Καναλίων