Κοχύλου (Τμήμα A)

Μεταγενέστερες Επεμβάσεις

Η στεγάνωση των ταρατσών απαιτούσε ετήσια ανανέωση και συντήρηση (προσθήκη δύο στρώσεων αργιλικού χώματος κάθε καλοκαίρι και στρώσιμο με κύλινδρο). Η παραδοσιακή τεχνική προσέφερε στην κατοικία προστασία από τον αέρα και συγκρατούσε τα όμβρια ύδατα, αλλά οι απαιτήσεις για συχνή συντήρηση οδήγησαν στη σταδιακή αντικατάσταση με σύγχρονα υλικά. Στις αρχές του 20ου αιώνα, όταν αναπτύχθηκε η ναυτιλία και οι ιδιοκτήτες είχαν πλέον την οικονομική δυνατότητα, η αντικατάσταση των δωμάτων με κεραμοσκεπές αποτέλεσε κοινή πρακτική, εδραιωμένη ωστόσο κυρίως σε μορφολογικές απαιτήσεις.

Στη σημερινή κατάσταση του οικισμού παρατηρούνται νεώτερες επεμβάσεις με σύγχρονα δομικά υλικά. Συγκεκριμένα στα δώματα των κατοικιών αντικατάσταση των παραδοσιακών δωμάτων από πατημένο χώμα και  έδραση σε  ξύλινες δοκούς, με οριζόντιες πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος. Σκοπός αυτής της επέμβασης ήταν η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της κατασκευής στο χρόνο, καθώς η παραδοσιακή τεχνική απαιτούσε συνεχή συντήρηση και δεν εξασφάλιζε τη μόνιμη στεγανότητα του χώρου. Οι παραπάνω επεμβάσεις, ωστόσο, δε καταφέρνουν πάντα να ενσωματωθούν και να διατηρήσουν αναλλοίωτο το αρχιτεκτονικό ύφος και την ποιότητα της προγενέστερης κατασκευής.

Στις τοιχοποιίες παρατηρείται η προσθήκη επί της υπάρχουσας λιθοδομής τσιμέντου ή τσιμεντόλιθου ή πλινθοδομής. Τα παραδοσιακά υλικά σταδιακά αντικαθίστανται απο βιομηχανικά παραγόμενα. Το κόστος μιας παραδοσιακής κατασκευής έχει αυξηθεί, οι τεχνίτες που γνώριζαν την επεξεργασία της σχιστόπλακας έχουν εκλείψει, καθιστώντας προτιμότερη την χρήση των βιομηχανικών υλικών. Είναι σημαντικό τα διαφορετικά υλικά να αποκτήσουν συνοχή, με τη διαμόρφωση ενιαίας τελικής επιφάνειας.

Σημαντική και πιο συχνή επέμβαση που παρατηρείται είναι η αντικατάσταση των παλαιότερων κουφωμάτων με σύγχρονα ξύλινα, με βελτιωμένες προδιαγραφές και αποδοτικότερη λειτουργία, αλλά και με μεταλλικά ή συνθετικά, που συχνά αδυνατούν να διατηρήσουν αναλλοίωτο τον παραδοσιακό και αρχιτεκτονικό χαρακτήρα των κτηρίων. Αξίζει, βέβαια, να επισημανθεί ότι στην πλειοψηφία παρατηρείται προσπάθεια συνδυασμού και ισορροπίας μεταξύ των σύγχρονων ανέσεων και υλικών και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής ταυτότητας.

Πινακίδα
Πινακίδα
Αντικατάσταση παραδοσιακού δώματος με πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος
Αντικατάσταση παραδοσιακού δώματος με πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος
Προσθήκη τσιμεντόλιθου
Προσθήκη τσιμεντόλιθου
Προσθήκη πλινθοδομής
Προσθήκη πλινθοδομής
Αντικατάσταση παραδοσιακού δώματος με πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος
Αντικατάσταση παραδοσιακού δώματος με πλάκα οπλισμένου σκυροδέματος